Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Oddział Łódzki
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Sekcja Technologii Produktów Pochodzenia Roślinnego
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej
zapraszają do wzięcia udziału w:
IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw
na temat
"Postępy w technologii i ocenie produktów z owoców i warzyw" ,
która odbędzie się w Łodzi w dniach 20 - 21 maja 2011 r.
Celem konferencji jest wymiana poglądów, dotyczących oceny składu, bezpieczeństwa, jakości owoców i warzyw oraz produktów, otrzymanych z tych surowców z wykorzystaniem konwencjonalnych i innowacyjnych technologii. Konferencja jest kontynuacją corocznych spotkań, które umożliwiają prezentację dorobku naukowego zarówno młodej jak i doświadczonej kadry naukowej oraz są okazją do dyskusji z przedstawicielami przemysłu. Mamy nadzieję, że tegoroczna konferencja przyczyni się do dalszej integracji środowiska, związanego zawodowo z zagadnieniami doskonalenia oceny jakości oraz wytwarzania produktów, z owoców i warzyw, o należytym bezpieczeństwie zdrowotnym i udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych.
Organizatorzy
Komitet Naukowy:
Prof. dr hab. Eulalia Borowska
Prof. dr hab. Janusz Czapski
Prof. dr hab. Janusz Kalbarczyk
Prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz
Prof. dr hab. Bogusław Król
Prof. dr hab. Zofia Lisiewska
Prof. dr hab. Marta Mitek
Prof. dr hab. Jan Oszmiański
Prof. dr hab. Witold Płocharski
Komitet Organizacyjny:
Prof. dr hab. Bogusław Król - Przewodniczący
Dr hab. Lucjan Krala - Vice Przewodniczący
Dr inż. Krzysztof Kołodziejczyk - Vice Przewodniczący
Dr inż. Michał Sójka - Sekretarz
Katarzyna Ochnio - Biuro Konferencji
Członkowie:
Dr inż. Katarzyna Grzelak-Blaszczyk
Dr inż. Joanna Milala
Dr inż. Anna Podsędek
Mgr inż. Elżbieta Klimczak
Mgr inż. Ewelina Piasecka
Plan Konferencji
Tematyka konferencji:
Program ramowy:
Materiały obejmujące streszczenia referatów, doniesień i E-posterów zostaną przekazane uczestnikom w formie papierowej i elektronicznej.
Planowany program konferencji:
19.05.2011 Czwartek
od 18.00 kwaterowanie w hotelu
20.05.2011 Piątek
10.00 - 10.15 Otwarcie konferencji
Sesja poświęcona jakości:
10.15 - 10.45 Referat: "Ryzyko zanieczyszczeń surowców roślinnych pestycydami"
10.45 - 14.00 Komunikaty i E-postery
14.00 - 15.00 Obiad
Sesja poświęcona trendom:
15.00 - 15.30 Referat: "Trendy w przetwórstwie owoców i warzyw (metabolizm, wieści z branżowych konferencji)"
15.30 - 19.30 Komunikaty i E-postery
od 20.00 Okolicznościowe spotkanie przy grillu
21.05.2011 Sobota
Sesja poświęcona technologii:
8.30 - 9.00 Referat: "Ekstrakcja substancji z materiałów roślinnych za pomocą CO2 w stanie nadkrytycznym"
9.00 - 13.00 Komunikaty i E-postery
13.00 - 13.30 Zakończenie konferencji
13.30 Obiad
14.00 - 18.00 Zwiedzanie Pałacu Poznańskiego i Manufaktury lub spacer w Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich
Kontakt:
Komitet Organizacyjny IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Chemicznej Technologii Żywności
ul. Stefanowskiego 4/10
90-924 Łódź
NIP 727-002-18-95
Przewodniczący: prof. dr hab. inż. Bogusław Król tel. 42-631-34-68
V-ce przewodniczący: dr hab. inż. Lucjan Krala tel. 42-631-34-59
V-ce przewodniczący: dr inż. Krzysztof Kołodziejczyk tel. 42-631-34-65
Sekretarz: dr inż. Michał Sójka tel. 42-631-34-65
Biuro: Katarzyna Ochnio tel. 42-631-34-66
Oficjalny adres elektroniczny konferencji: kow@info.p.lodz.pl
Zamieściła: Agata Bednarek