Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu

Kalendarium

"Postępy w technologii i ocenie produktów z owoców i warzyw"
Data rozpoczęcia:
2011-05-20
Data zakończenia:
2011-05-21
Organizator:
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności PŁ
Miejsce
Łódź

 

Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Oddział Łódzki 
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Sekcja Technologii Produktów Pochodzenia Roślinnego
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej

zapraszają do wzięcia udziału w: 
IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw
na temat 
"Postępy w technologii i ocenie produktów z owoców i warzyw" ,
która odbędzie się w Łodzi w dniach 20 - 21 maja 2011 r.


Celem konferencji jest wymiana poglądów, dotyczących oceny składu, bezpieczeństwa, jakości owoców i warzyw oraz produktów, otrzymanych z tych surowców z wykorzystaniem konwencjonalnych i innowacyjnych technologii. Konferencja jest kontynuacją corocznych spotkań, które umożliwiają prezentację dorobku naukowego zarówno młodej jak i doświadczonej kadry naukowej oraz są okazją do dyskusji z przedstawicielami przemysłu. Mamy nadzieję, że tegoroczna konferencja przyczyni się do dalszej integracji środowiska, związanego zawodowo z zagadnieniami doskonalenia oceny jakości oraz wytwarzania produktów, z owoców i warzyw, o należytym bezpieczeństwie zdrowotnym i udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych.

Organizatorzy

Komitet Naukowy: 
Prof. dr hab. Eulalia Borowska 
Prof. dr hab. Janusz Czapski 
Prof. dr hab. Janusz Kalbarczyk 
Prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz
Prof. dr hab. Bogusław Król
Prof. dr hab. Zofia Lisiewska
Prof. dr hab. Marta Mitek
Prof. dr hab. Jan Oszmiański
Prof. dr hab. Witold Płocharski

Komitet Organizacyjny: 
Prof. dr hab. Bogusław Król - Przewodniczący 
Dr hab. Lucjan Krala - Vice Przewodniczący 
Dr inż. Krzysztof Kołodziejczyk - Vice Przewodniczący 
Dr inż. Michał Sójka - Sekretarz 
Katarzyna Ochnio - Biuro Konferencji 
Członkowie:
Dr inż. Katarzyna Grzelak-Blaszczyk 
Dr inż. Joanna Milala 
Dr inż. Anna Podsędek 
Mgr inż. Elżbieta Klimczak 
Mgr inż. Ewelina Piasecka 

Plan Konferencji

 

Tematyka konferencji:

  • jakość owoców i warzyw i ich przetworów,
  • innowacyjne i tradycyjne technologie w przetwórstwie owoców i warzyw,
  • metabolomika składników owoców i warzyw,

Program ramowy:

  • referaty wprowadzające w poszczególną tematykę (30 min)
  • komunikaty ustne i dyskusje (15 min)
  • E- postery (5 min)
  • wystąpienia zaproszonych gości i sponsorów
  • spotkanie okolicznościowe w plenerze 

     

Materiały obejmujące streszczenia referatów, doniesień i E-posterów zostaną przekazane uczestnikom w formie papierowej i elektronicznej. 

Planowany program konferencji:

19.05.2011 Czwartek
od 18.00 kwaterowanie w hotelu

20.05.2011 Piątek
10.00 - 10.15 Otwarcie konferencji
Sesja poświęcona jakości:
10.15 - 10.45 Referat: "Ryzyko zanieczyszczeń surowców roślinnych pestycydami"
10.45 - 14.00 Komunikaty i E-postery
14.00 - 15.00 Obiad 
Sesja poświęcona trendom:
15.00 - 15.30 Referat: "Trendy w przetwórstwie owoców i warzyw (metabolizm, wieści z branżowych konferencji)" 
15.30 - 19.30 Komunikaty i E-postery 
od 20.00 Okolicznościowe spotkanie przy grillu

21.05.2011 Sobota
Sesja poświęcona technologii:
8.30 - 9.00 Referat: "Ekstrakcja substancji z materiałów roślinnych za pomocą CO2 w stanie nadkrytycznym" 
9.00 - 13.00 Komunikaty i E-postery
13.00 - 13.30 Zakończenie konferencji
13.30 Obiad
14.00 - 18.00 Zwiedzanie Pałacu Poznańskiego i Manufaktury lub spacer w Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich

Kontakt:

Komitet Organizacyjny IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw 
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Chemicznej Technologii Żywności 
ul. Stefanowskiego 4/10 
90-924 Łódź 
NIP 727-002-18-95 

Przewodniczący: prof. dr hab. inż. Bogusław Król tel. 42-631-34-68 
V-ce przewodniczący: dr hab. inż. Lucjan Krala tel. 42-631-34-59 
V-ce przewodniczący: dr inż. Krzysztof Kołodziejczyk tel. 42-631-34-65 
Sekretarz: dr inż. Michał Sójka tel. 42-631-34-65 
Biuro: Katarzyna Ochnio tel. 42-631-34-66 
Oficjalny adres elektroniczny konferencji: kow@info.p.lodz.pl

 

Zamieściła:  Agata Bednarek

Newsletter