Recepturowanie emulsji kosmetycznych
(w tym kremów, balsamów, lotionów) – aspekty praktyczne
Szkolenie online zarejestrowane 17.04.2023 r.
Czas szkolenia: 3 h 44 min
DOSTĘP NA 24 GODZINY
Cena: 650 zł netto/799,50 zł brutto
Jak wykupić dostęp? Możesz to zrobić na dwa sposoby
1. Klikając "Wykup dostęp", płatność online (PayU), dostęp od razu po wpłynięciu płatności
2. Kontaktując się z nami: kaja.bernasinska@biotechnologia.pl. Płatność przelewem tradycyjnym na podstawie wystawionej FV, dostęp do szkolenia po wpłynięciu wpłaty na konto | Pracujemy od poniedziałku do piątku w godziach 8-16
Napisz do nas: kaja.bernasinska@biotechnologia.pl
*Dostęp do szkolenia otrzymujesz po wpłynięciu płatnosci na konto. Płatność następuje na podstawie wystawianej przez nas FV. Pracujemy od poniedziału do piątku od 8 do 16
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zapoznanie się z fundamentalnymi i uniwersalnymi zasadami tworzenia receptur w zakresie kosmetyków emulsyjnych tj. kremy, balsamy, lotiony. Uczestnicy szkolenia zapoznają się z regułami doboru składników receptury w zależności od typu projektowanej emulsji oraz posiądą wiedzę na temat technologii ich otrzymywania. Omówione zostaną sposoby badania stabilności układów emulsyjnych, a także kwestia doboru maszyn i urządzeń umożliwiających ich wytworzenie i konfekcję. Przedstawione zostaną również zagrożenia związane z tworzeniem receptur z tego segmentu oraz kluczowe zagadnienia związane z kontrolą jakości ich produkcji.
Uczestnicy
Szkolenie skierowane jest do technologów, pracowników działu rozwoju produktu, chemików kosmetycznych, właścicieli marek kosmetycznych oraz wszystkich tych, którzy chcą zapoznać się z podstawowymi zasadami recepturowania kosmetyków emulsyjnych.
Agenda
1. Emulsja kosmetyczne – wprowadzenie:
• definicja emulsji kosmetycznej;
• typy emulsji.
2. Ogólne zasady recepturowania emulsji kosmetycznych:
• określenie przeznaczenia produktu i szczegółowa charakterystyka grupy docelowej (wiek, płeć, rodzaj cery, typ skóry, typ łodygi włosa ect.);
• określenie cech produktu (zapach, barwa, zakładane działanie pielęgnacyjne, sensoryka – czyli takie cechy produktu jak wchłanialność, rozsmarowywanie, konsystencja ect.);
• ustalenie ceny produktu końcowego;
• ustalenie typu emulsji wraz z reologią;
• zasady doboru surowców receptury – weryfikacja rozpuszczalności oraz
kompatybilności poszczególnych składników, sprawdzenie dopuszczalnych stężeń i bezpieczeństwa stosowania poszczególnych składników w zależności od zastosowania produktu);
• przygotowanie kalkulacji cenowej zaprojektowanego kosmetyku.
3. Proces recepturowania emulsji:
• charakterystyka składników emulsji;• zasady doboru emulgatorów do rodzaju emulsji oraz obliczanie współczynnika HLB układu;
• dobór składników emulsji zwiększających jej stabilność w zależności od typu emulsji;
• trudność w recepturowaniu mleczek i lotionów.
4. Zasady konserwacji emulsyjnych produktów kosmetycznych:
• dobór konserwantu do składu receptury, weryfikacja dokumentacji surowcowej;
• warunki dodawania konserwantu do masy kosmetycznej.
5. Weryfikacja stabilności otrzymanych układów:
• badania stabilności mechanicznej i termicznej otrzymanej emulsji;
• zalety stosowania komór klimatycznych w badaniach stabilności emulsji
(zaawansowane badania stabilności termicznej wraz z wilgotnością powietrza i symulowaniem nasłonecznienia dla danej strefy klimatycznej);
• parametry badań (parametry pracy wirówki i czas wirowania w badaniach stabilności mechanicznej, punkty temperaturowe i czas badań w testach stabilności termicznej).
6. Zagrożenia w tworzeniu receptur oraz istota kontroli jakości wytwarzania emulsji kosmetycznych:
• zagrożenia w projektowaniu formulacji kosmetyków emulsyjnych;
• kontrola jakości – punkty kontrolne procesu, badania surowców, półproduktów oraz
wyrobów gotowych;
7. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia
Prelegentka
mgr inż. Katarzyna Uzdrowska, Technolog Chemii (Politechnika Poznańska, Politechnika
Gdańska), specjalizujący się w dziedzinie projektowania receptur kosmetycznych w laboratorium oraz wytwarzania ich na skalę produkcyjną. Technolog Kosmetyczny z dorobkiem kilkuset wdrożonych do produkcji receptur nowych kosmetyków. Trener z zakresu chemii kosmetycznej oraz autor tekstów w literaturze branżowej. Pomysłodawca wielu nowatorskich rozwiązań technologicznych, głównie z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej i myjącej (białej). Trycholog, absolwent studiów podyplomowych z
zakresu Technologii Produkcji Kosmetyków (WSIIZ) a także Chemii Kosmeceutycznej (UAM). Technolog posiadający również doświadczenie w recepturowaniu i wdrażaniu do produkcji kosmetyków kolorowych (upiększających), perfum, produktów do pielęgnacji zwierząt oraz artykułów chemii gospodarczej.
W razie pytań, napisz do nas:
Kaja Bernasińska
kaja.bernasinska@biotechnologia.pl