Celem szkolenia jest zapoznanie z wymaganiami normy PN EN 22716:2009, która dostarcza wytycznych w zakresie Dobrej Praktyki Produkcyjnej kosmetyków uwzględniając specyficzne potrzeby tego sektora. Norma obejmuje szereg zagadnień. Zawiera wskazówki dotyczące produkcji, kontroli, składowania. Obejmuje również tematykę kontroli jakości, podwykonawstwa, oraz higieny produkcji.
Zgodnie z przyjętym prawem oraz Ustawą z dnia 30 marca 2001 producenci kosmetyków muszą stosować zasady dobrej praktyki produkcyjnej oraz opracować i wdrożyć dokumentację, która jest dowodem realizacji tych zasad Różna interpretacja przyjętych aktów prawnych odnoszących się do GMP w produkcji kosmetyków powoduje, że funkcjonujące w praktyce systemy GMP są niepełne i posiadają szereg niedoskonałości.
Wdrożenie standardu opierającego się na ISO 22716:2009 to ujednolicenie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej w zakładach produkujących kosmetyki we wszystkich krajach Wspólnoty Europejskiej oraz gwarancja, że wszystkie obszary związane z wymaganiami wstępnymi, produkcją kosmetyków i ich wprowadzeniem do obrotu skutkują dostarczeniem konsumentom produktu bezpiecznego o wysokiej, gwarantowanej jakości.
Program
Program:
1.Norma EN ISO 22716:2007 (PN-EN ISO 22716:2009) – omówienie wymagań stawianych
2. Działania podejmowane w celu wdrożenia i utrzymywania nowych wymagań oraz nadzór i koordynacja Dobrych Praktyk Produkcyjnych (audity, przegląd zarządzania)
3. Analiza zagrożeń występujących podczas produkcji, wyznaczanie punktów kontrolnych i ich nadzór
4. Interpretacja i wprowadzanie w życie wymagań normy EN ISO 22716:2007 oraz projektowanie i prowadzenie dokumentacji systemowej
Czas trwania zajęć: 10.00-16.30
9.30 – 10.00 Rejestracja uczestników
11.00 – 11.15 Przerwa kawowa
13.00 – 13.30 Lunch
15.00 - 15.15 Przerwa kawowa
16.30 Zakończenie szkolenia
Cena obejmuje:
Cena:
890 zł/os + 23% VAT - cena specjalna do 8 lutego oraz przy zgłoszeniu dwóch lub więcej osób z jednej firmy
1090 zł/os + 23% VAT
Prelegent: Hanna Półtorak
Konsultant w zakresie wdrażania systemów zarządzania jakością : HACCP, GMP, GMP +, ISO 9001. Absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie. W latach 1997-2011 pracownik Państwowego Zakładu Higieny. Zastępca kierownika laboratorium badań wyrobów do kontaktu z żywnością Wieloletni audytor współpracujący z firmami doradczymi, ekspert w dziedzinie materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. Specjalizuje się w zagadnieniach związanymi z systemami zarządzania jakością w sektorach związanych z produkcją kosmetyków oraz żywności. Zakres doradztwa obejmuje opracowywanie dokumentacji oraz wdrażanie systemów opartych na normach ISO.
Pozostałe informacje
Kontakt
Agnieszka Piśniak
(22) 46-30-761
a.pisniak@rp.pl
Dział Szkoleń i Konferencji
Dziennik "Rzeczpospolita" - GG Parkiet
Presspublica Sp. z o.o.
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
Faks (22) 62 26 161
KRS 0000134482
NIP 522-010-36-73