Metody inżynierii genetycznej pozwalają wprowadzić do docelowej bakterii, grzybu, rośliny czy zwierzęcia pożądany gen lub geny od innego organizmu. Mają one na celu zwiększenie odporności roślin na choroby roślin, chwasty, niekorzystne czynniki klimatyczne itd.
Zastosowanie mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie znacznie rozszerzyło możliwości biotechnologii w zakresie produkcji trudnych do syntezy związków chemicznych. Dzięki GMO produkowane są takie leki jak insulina, hormon wzrostu, hirudyna, interferon, erytropoetyna, czynniki krzepnięcia krwi itd. W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest witamina B2, podpuszczka i inne związki. Modyfikowane bakterie pomagają utrzymać czystość. Większość proszków do prania zawiera enzymy pozwalające pozbyć się plam wytwarzane przez modyfikowane genetycznie mikroorganizmy. Rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego, umożliwiają uzyskanie wysokich plonów o lepszych walorach smakowych czy zapachowych przy gorszych warunkach glebowych. Powoduje to zrozumiały opór ze strony tradycyjnych producentów.
09:00 - 09:15 |
Otwarcie seminarium |
09:15 – 10:15 |
Inżynieria genetyczna – metody otrzymywania organizmów GMO |
10:15 – 11:15 |
Zastosowanie GMO w biotechnologii |
11:15 – 11:30 |
Przerwa |
11:30 – 12:30 |
Rośliny GMO |
12:30 – 13:30 |
Metody identyfikacji GMO |
13:30 - 13:45 |
Przerwa |
13:45 – 14:45 |
Przegląd prawodawstwa dotyczącego GMO na świecie |
14:45 - 15:45 |
Prawodawstwo GMO w Polsce |
15:45 – 16:15 |
Zakończenie seminarium |