Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zwykły banan w terapii choroby Parkinsona
30.11.2009
Ostanie badania dotyczące bananów bogatych w kwas foliowego oraz witamy B12 i B6 wykazały, że te związki znacznie obniżają poziom homocysteiny we krwi. Więc zmniejszają ryzyko występowania zawałów serca, jak również i choroby Parkinsona.
Banany są bogate w witaminę B6, duża dawka której może zapobiec występowaniu choroby Parkinsona. To jest zaburzenie ośrodka układu nerwowego przejawiająca się spowolnieniem ruchowym, drżeniem kończyn i sztywnością mięśni. Parkinson częściej objawia się u mężczyzn, niż u kobiet. Średni wiek chorych wynosi 58 lat, lecz są przypadki zachorowań nawet przed 40 rokiem życia.

Wraz z kwasem foliowym oraz witaminami B12 i B6 ten żółty owoc obniża zawartość homocysteiny we krwi - aminokwasu, obecność którego zwiększa ryzyko występowania zawałów serca.

Wysoki poziom potasu w owocach bananów może również poprawić funkcjonowanie oraz czujność mózgu, doprowadzając do niego tlen.

Dodatkowo banany zawierają tryptofan, który uczestniczy w syntezie serotoniny. Jest to związek podnoszący dobre samopoczucie, czyli zapobiegający depresjom oraz innym zaburzeniom nastroju.


żródło: http://www.fruitfuloffice.com
KOMENTARZE
Newsletter