W treści nowego przepisu uwzględniono uwagi przemysłu, w tym zgłaszane przez Polską Federację Producentów Żywności:
- Przedłużono termin wprowadzania do obrotu środków spożywczych oznakowanych wg dotychczasowych zapisów § 27 ust 5 (dotyczy kakao i czekolady do picia o obniżonej zawartości tłuszczu).
Zgodnie z nowym brzmieniem:
„ Środki spożywcze oznakowane zgodnie z dotychczasowym brzmieniem § 27 ust. 5 rozporządzenia, o którym mowa w § 1 niniejszego rozporządzenia, mogą być wprowadzane do obrotu do czasu wyczerpania zapasów tych środków spożywczych, jeżeli środki te oznakowano przed dniem 30 czerwca 2010 r. „.
- W załączniku 1 zawierającym listę składników alergennych, zgodnie z uwagami naszej organizacji dodano następujące określenia: „oraz produkty pochodne”, „w tym glukozy (dekstrozy)”, „orzech pistacjowy”.
Należy zwrócić uwagę na zapis dotyczący okresu przejściowego w odniesieniu do produktów, które do tej pory znakowano stosując odstępstwo w zakresie obowiązku znakowania składników pochodzących z surowców alergennych. W związku z przyjęciem nowego brzmienia załącznika 1 rozporządzenia, różniącego się w zakresie składników do tej pory zwolnionych z obowiązku oznakowania (dotyczy lizozymu, albuminy, kazeiny, oleju i oleożywicy z selera, oleju i oleożywicy z gorczycy), okres przejściowy jest następujący:
„Środki spożywcze oznakowane zgodnie z dotychczasowym brzmieniem § 5 ust. 13 rozporządzenia, o którym mowa w § 1 niniejszego rozporządzenia, mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów tych środków spożywczych, jeżeli środki te wprowadzono do obrotu lub oznakowano przed dniem 31 maja 2009 r. „
KOMENTARZE