Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zmiana Rozporządzenia nr 2073/2005 dotyczącego kryteriów mikrobiologicznych w środkach spożywczych
12.12.2007
W dniu 7 grudnia 2007 opublikowano Rozporządzenie Komisji nr 1441/2007 z 5 grudnia zmieniające Rozporządzenie nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 322).


Rozporządzenie wprowadza nowy załącznik, który zastępuje dotychczasowy Załącznik I. Rozporządzenie wejdzie w życie w dniu 27 grudnia 2007. Zmiany dotyczą kryteriów mikrobiologicznych, a mianowicie:
  • produktów dla niemowląt i małych dzieci (Enterobacteriaceae, Enterobacter sakazakii, Salmonella),
  • niektórych produktów suchych (odwodnionych) wymagających uwodnienia w trakcie procesu przyrządzania do spożycia (Bacillus spp.)
  • referencyjnej metody analitycznej wykrywania enterotoksyny Staphylococcus w mleku w proszku, serwatce w proszku oraz w serach pobieranie prób do analiz Salmonella w niektórych produktach mięsnych
Źródło: pfpz.pl
KOMENTARZE
Newsletter