Kwas mlekowy pojawia się naturalnie w fermentowanej żywności, takiej jak sery, jogurty, sosy sojowe, mięsa i warzywa marynowane. Jest również często stosowany w wielu produktach spożywczych jako środek konserwujący lub regulator kwasowości. Firma otrzymywała wiele próśb od konsumentów w celu wytłumaczenia pochodzenia i procesu wytwarzania kwasu mlekowego. Aby zaspokoić ciekawości oraz rozwiązać wszelkie wątpliwości na temat tego kwasu, została uruchomiona strona internetowa www.lactic-acid.com.
Według niedawnego raportu z Leatherhead Food International, wykorzystanie kwasu mlekowego w żywności wzrosły z około 95000 do 110000 ton rocznie w latach 2004 i 2007. Żywność stanowi około 45 procent jej zastosowań przemysłowych; Inne to zastosowania farmaceutyczne, pasz dla zwierząt, biomateriałów i detergentów.
Źródło: FoodNavigator
oprac.: Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE