Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wzrost sprzedaży żywności funkcjonalnej
14.04.2008
Jak szacuje instytut Datamonitor w ciągu najbliższych czterech lat światowy rynek żywności funkcjonalnej będzie rósł w tempie około 5,7% rocznie. Jeżeli te przypuszczenia się sprawdzą segment ten osiągnie w 2012 roku wartość 95 mld dolarów.


Najlepiej ma się powodzić rynkowi funkcjonalnych napojów i słodyczy. W 2010 roku prawie połowa globalnej sprzedaży słodyczy mających pozytywny wpływ na zdrowie będzie przypadać na Europę. Mimo iż konsumenci uważają, iż taka żywność pojawia się na rynku tylko dlatego, że producenci mogą na niej więcej zarobić coraz lepiej się ona sprzedaje.

W Polsce jednak udział segmentu żywności funkcjonalnej w całym rynku spożywczym jest na razie na poziomie minimalnym. Jedynym wyjątkiem są jogurty, w których sprzedaży kilkanaście procent to udział właśnie produktów probiotycznych. Natomiast wydatki Polaków na wodę funkcjonalną w tym roku sięgają około 28 mln złotych. W następnym roku przypuszcza się, że mają być jeszcze wyższe, szacuje się wzrost o około 9%.

Źródło: Wiadomości Handlowe
KOMENTARZE
Newsletter