Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wytłoczyny z żurawin jako składniki suplementów diety i żywności funkcjonalnej
01.03.2010
Naukowcy z Departamentu Rolnictwa USA (USDA) oraz Uniwersytetu w Arkanzas odkryli, że wytłoczyny z produkcji soku żurawinowego są bogate w polifenole. Związki te mogą być stosowane do produkcji suplementów diety lub żywności funkcjonalnej.
Badacze twierdzą, że zawartość flawonoli w odpadach pochodzących z produkcji soku żurawinowego jest wyższa o 30-40% w porównaniu ze stanem początkowym, lecz ilość antycjaninów znacznie niższa ze względu na wysoką temperaturę.

Według naukowców pod kierownictwem Luk'a Howarda, dzięki wynikom przeprowadzonych badań wcześniej mało wykorzystywane wytłoczyny z produkcji soku żurawinowego teraz mogą być dobrym surowcem do wytworzenia innych produktów spożywczych ze względu na swoją małą zawartość białek oraz niskie pH. Ponadto pozwoli to na podwyższenie poziomu funkcjonalności produktów spożywczych dzięki związkom polifenolowym takim, jak procjanidiny czy flawonole. Są to związki efektywnie wzmacniające osłonę antyoksydacyjną naczyń. Zwalczając wolne rodniki tlenowe zapobiegają utlenianiu cholesterolu i tłuszczów we krwi, dzięki czemu powstrzymują rozwój miażdżycy. Jednocześnie zapobiegają procesom zapalnym na ścianach naczyniowych, a tym samym niszczeniu śródbłonka naczyń oraz zastawek żylnych.

Spożywanie jagód żurawiny już od dawno uznano za efektywną metodę w walce z zapaleniem dróg moczowych. W 2004 roku Francja była pierwszym państwem, które pozytywnie oceniło te właściwości lecznicze żurawiny typu Vaccinium macrocarpon pochodzącej z Północnej Ameryki. Spożywanie tych jagód znacznie zmniejszało liczbę drobnoustrojów chorobotwórczych z rodzaju E.coli w drogach moczowych.
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter