Organoleptycznie oceniono 43 partie produktu o masie ponad 211 tysięcy kilogramów. W tym przypadku nie zgłoszono żadnych nieprawidłowości. Zastrzeżenia inspektorów dotyczyły parametrów fizykochemicznych czekolady, przede wszystkim zawyżonej w stosunku do norm zawartość cukru i tłuszczów roślinnych.
W opinii Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wystąpienie nieprawidłowości może być skutkiem nieprzestrzegania receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego. Mogły one być wynikiem celowego działania producenta, który zastępował część tłuszczu kakaowego, tańszym zamiennikiem.
Inspektorzy stwierdzili również nieprawidłowe oznakowanie u 25% kontrolowanych firm. Na etykietach nie było pełnego wykazu produktów, brakowało daty minimalnej trwałości, nieprecyzyjne były dane producenta.
Wojewódzkie inspektoraty IJHARS ukarały mandatami 8 firm (łącznie) na symboliczną kwotę 2400 zł. Wszczęto 14 postępowań administracyjnych. Dotąd nie została jednak wydana żadna decyzja.
Źródło: PAP
KOMENTARZE