Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wykryto nieprawidłowości w składzie i oznakowaniu czekolady
16.04.2008
Według informacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych czekolada produkowana w polskich fabrykach zawiera zbyt dużo cukru i tłuszczów roślinnych.
Podczas kontroli stwierdzono między innymi zastępowanie tłuszczu kakaowego tańszym zamiennikiem.

Kontrolę Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadzono w grudniu 2007 i w styczniu na terenie 12 województw, w 28 zakładach produkcyjnych. Kontrole zatem objęły ponad 49% firm produkujących w Polsce wyroby czekoladowe. Badania dotyczyły różnego rodzaju czekolad i pralin.

Organoleptycznie oceniono 43 partie produktu o masie ponad 211 tysięcy kilogramów. W tym przypadku nie zgłoszono żadnych nieprawidłowości. Zastrzeżenia inspektorów dotyczyły parametrów fizykochemicznych czekolady, przede wszystkim zawyżonej w stosunku do norm zawartość cukru i tłuszczów roślinnych.

W opinii Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wystąpienie nieprawidłowości może być skutkiem nieprzestrzegania receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego. Mogły one być wynikiem celowego działania producenta, który zastępował część tłuszczu kakaowego, tańszym zamiennikiem.

Inspektorzy stwierdzili również nieprawidłowe oznakowanie u 25% kontrolowanych firm. Na etykietach nie było pełnego wykazu produktów, brakowało daty minimalnej trwałości, nieprecyzyjne były dane producenta.

Wojewódzkie inspektoraty IJHARS ukarały mandatami 8 firm (łącznie) na symboliczną kwotę 2400 zł. Wszczęto 14 postępowań administracyjnych. Dotąd nie została jednak wydana żadna decyzja.

Źródło: PAP
KOMENTARZE
Newsletter