Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wykorzystanie herbicydów zwiększa wartość odżywczą kukurydzy
04.08.2009
Dzięki badaniom naukowców z University of Tennesse stwierdzono, że jednoczesne stosowanie dwóch herbicydów - atrazyny i mezotrionu - w uprawach kukurydzy spowodowało znaczny wzrost zawartości kluczowego składnika - karotenoidu - w ziarnach tej kultury.
Do zwalczania chwastów rolnicy wykorzystują mezotrion. Jest to środek chemiczny, należący do herbicydów trójketonowych, który oddziałuje hamująco na zdolność chwastów dwu- i niektórych jednoliściennych do wytwarzania karotenoidów. Stają się one białe i umierają.

Badacze z University of Tennesse przetestowali działanie herbicydów pod innym względem. Przyglądali się wpływowi środków chwastobójczych na właściwości prozdrowotne upraw kukurydzy cukrowej. Do tego typu eksperymentu wykorzystano trzy odmiany kukurydzy cukrowej: 1) taką, która dobrze znosi oprysk, 2) ginącą razem z chwastami i 3) ulegającą lekkiemu zbieleniu po zastosowaniu herbicydu, ale odzyskującą ostatecznie dobrą formę. Po 45 dniach zebrano dojrzałe kolby i zbadano ziarno.

Po zbadaniu ziarna wykryto, że zawartość karotenoidów, a szczególnie zeaksantyny, która występuje w siatkówce ludzkiego oka i chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej, wzrosło o 15%.

Karotenoidy zaliczane do fitozwiązków, są substancjami odżywczymi pochodzenia roślinnego. Zapobiegają powstawaniu wielu chorób (rak, zapalenie stawów, choroby oczu i serca), wzmacniają układ odpornościowy organizmu oraz przeciwdziałają starzeniu się.

Dean Kopsell, naukowiec z University of Tennesse, uważa, że zwiększenie zawartości karotenoidów u opryskanej herbicydem kukurydzy jest wywołano stresem. Co ważne, w ziarnie nie wykryto pozostałości herbicydu.


Źródło: plantsciences.utk.edu
KOMENTARZE
Newsletter