Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wyciszenie genu cebuli odpowiedzialnego za płacz
05.02.2008
Naukowcy z Nowej Zelandii i Japonii uśpili gen odpowiedzialny za płacz w trakcie krojenia cebuli.


Dr Colin Eady z Crop & Food Research w Nowej Zelandii przy współpracy z naukowcami z Japonii wyciszyli gen „płaczu” cebuli.  Wykorzystano w tym celu metodę RNAi (interferencyjnego RNA), dzięki której można wyciszać lub wyłączać geny. Naukowcy widzą również szereg innych zastosować dla tej metody, między innymi w walce z chorobami wirusowymi roślin. Wyniki swoich badań zaprezentowali na Międzynarodowym Sympozjum w Holandii.

W przypadku cebuli zaznaczają, że nie straci ona po wyciszeniu genu „płaczu” swoich właściwości zapachowych i smakowych.

Źródło: sciencedaily.com
KOMENTARZE
Newsletter