Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Temperatura ma większe znaczenie dla jakości pomidorów niż światło?
10.05.2010
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych i Rozwoju (Neiker - Technalia) w Hiszpanii zakwestionowali, że jakość pomidorów zależy nie tylko od światła naturalnego, lecz również decydującym czynnikiem jest temperatura.
Nowe odkrycie pozwoli na poszerzenie obszarów plantacji pomidorów, gdzie natężenie światła jest niskie ze względu na warunki atmosferyczne. Jest to szczególnie ważne dla takich regionów Hiszpanii, jak np. góry Kantabryjskie. Jest to miejsce, gdzie zwykle są obserwowane częste zachmurzenia, a średnia roczna ilość dni deszczowych wynosi 140. Według badaczy, byłaby to odpowiednia strefa do upraw pomidorów cieplarnianych, które nie wymagałyby dużej ilosci światła naturalnego.

Badania naukowców polegały na sprawdzeniu jakości pomodorów wyhodowanych w różnych warunkach dostępu światła i ciepła. Przeprowadzili oni ocenę różnych czynników organoleptycznych takich, jak smak i tekstura, Ponadto ustalili wartość odżywczą owoców, m.in. ich kwasowość, zawartość substancji rozpuszczalnych, związków fenolowych oraz pH i ilość witaminy C. W tym celu jedna grupa pomidorów była narażona na natężenie światła słonecznego pomiędzy 30 a 50%. Jest to dużo mniejsza wartość niż np. w uprawach tych warzyw na południu Połwyspa Iberyjskiego. Natomiast drugą grupę pomidorów poddali 100% natężeniu światła.

Następnie rośliny były posiane w szklarniach bezpośrednio do gleby bez dodatkowego ogrzewania. Dzięki malej powierzchni upraw, powietrze mogło swobonie tam wymieszać się, co pozytywnie wpłynęło na otrzymanie i zachowanie średniej temperatury w szklarni.

W końcowej ocenie organoleptecznej okazało się, że jakość owoców w dwóch grupach była porównywalna. Natomiast ilość pomidorów hodowanych w warunkach o niższym natężeniu światła była mniejsza niż tych, gdzie światła było najwięcej.

Obecnie naukowcy skupiają się na zmniejszeniu temperatury upraw bez zmiany ich jakości. Takie odkrycie pozwoliłoby na obniżenie kosztów związanych z energią. Ponadto badania również będą dotyczyć takich roślin,jak truskawki, ogórki, mely i arbuzy.
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter