Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Targi Natura Food w Łodzi, 15-17 października b.r.
04.10.2010
Ideą imprezy organizowanej przez Międzynarodowe Targi Łódzkie, jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur.
Udział w targach potwierdziło blisko 200 firm. Są wśród nich: producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej, żywności naturalnej, nisko przetworzonej, bezglutenowej i sojowej, sklepy i hurtownie z produktami ekologicznymi, browary oferujące piwa niepasteryzowane, gospodarstwa ekologiczne, producenci marynat, świeżych ziół i przypraw. Produkty tradycyjne i regionalne będą prezentowane przez producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz na stoiskach Urzędów Marszałkowych niemal wszystkich województw. Również uczestnicy Doliny Ekologicznej Żywności wybierają się na tę imprezę.

Targom towarzyszyć będą:
Konkurs NAJLEPSZE GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE 2010. W tym roku, po raz drugi podczas Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD, wręczone zostaną nagrody w Konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ścisłej współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Zgłoszone gospodarstwa ekologiczne oceniane są w dwóch kategoriach: „ekologia-środowisko” i „ekologiczne gospodarstwo towarowe”. W ramach targów Ministerstwo Rolnictwa ogłosi wyniki jeszcze trzech innych konkursów: na najlepszą pracę magisterską /doktorską w zakresie polityki jakości żywności, na najlepszy projekt/inicjatywę mającą na celu promocję regionu za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego oraz Konkursu Wiedzy o Rolnictwie Ekologicznym.
TYGIEL SMAKÓW  - trzecia edycja wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi. Celem Konkursu jest identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego regionu oraz tożsamości społeczności lokalnych.  Do konkursu zakwalifikowano 39 produktów z regionu łódzkiego a wśród nich np.  prażoki znad Czerniawki z kapuśniakiem, ruchaniec, kabanosy weselne czy kiełbasę kominową od Jędrusia.
Medal NATURA FOOD 2010, którego celem jest wyłonienie i promocja najlepszych produktów ekologicznych i tradycyjnych prezentowanych podczas Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2010. Produkty będą oceniane w trzech kategoriach: ekologiczne certyfikowane, naturalne niecertyfikowane i tradycyjne.
NOWE TRENDY NA RYNKU EKOLOGICZNYM – konferencja organizowana przez BioKurier.plPrelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci czy tez coraz popularniejszego zjawiska dostarczania ekologicznych warzyw bezpośrednio do domów.  Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.
SZKOLENIA DLA WŁAŚCICIELI SKLEPÓW Z ŻYWNOŚCIĄ EKOLOGICZNĄ PSYCHOLOGIA KOLORU i  Visual Merchandising - specjalnie i niezwykle ciekawe warsztaty prowadzone przez dr Marka Borowińskiego. Wiedza zdobyta na seminariach z pewnością wpłynie na poprawienie walorów estetycznych sklepu (również internetowego), a także przełoży się na realny wzrost sprzedaży. Tematy: „Wystawa sklepowa, która sprzedaje”, „Jak urządzić sklep, ze zdrową żywnością , aby zarabiał”„Psychologia koloru w Internecie, czyli jak właściwe budować strony www w kontekście wpływu koloru na odbiorcę”.
JAK ZAROBIĆ W INTERNECIE - najważniejsze zagadnienia wykorzystania internetu w prowadzeniu biznesu – praktyczne warsztaty dla osób początkujących oraz takich, którzy chcą usystematyzować wiedzę i dowiedzieć się czegoś nowego o możliwościach promocji w interencie. Szkolenie prowadzone będzie przezPrzemysława Modrzewskiego, specjalizującego się w marketingu internetowym z naciskiem na marketingw wyszukiwarkach. Przemysław Modrzewski jest autorem książki "Google AdWords w praktyce" wydanej przez wydawnictwo PWN.
ŚWIADOMY KONSUMENT – prezentacje i seminaria edukacyjne przygotowane we współpracy z Instytutem Spraw Obywatelskich, Ośrodkiem Działań Ekologicznych Źródła oraz  Grupą eFTe z Warszawy. Celem spotkań jest zwiększenie świadomości konsumentów i zwrócenie uwagi na zagrożenia płynące ze stosowania Organizmów Modyfikowanych Genetycznie (GMO) w produkcji żywności, a także znakowania żywności zawierającej GMO. W ramach projektu odbędą się warsztaty dla młodzieży poświęcone FAIR TRADE oraz globalnym współzależnością w zapewnieniu żywności ludziom w różnych częściach świata.
POKAZY FILOMOWE – Instytut Spraw Obywatelskich zaprasza na pokazy filmów o tematyce ekologicznej
RECYCLING DAJE OWOCE – owocowa ekoacja. Wszystkim tym którzy przyniosą domowe surowce wtórne  które mogą zostać poddane recyclingowi  ( makulatura, szklane i plastikowe butelki, puszki, stare telewizory itd.) otrzymają w zamian pysze i zdrowe polskie owoce oraz bezpłatny bilet na targi NATURA FOOD. Organizatorem akcji jest  Dominik Dobrowolski, a sponsorem owoców Łódzki Rynek Hurtowy ZJAZDOWA.
LABORATORIA SMAKU  -  warsztaty kulinarne organizowane przez Slow Food Polska na wzór Laboratori del Gusto w Turynie. Podczas warsztatów eksperci wprowadzą uczestników w tajniki najlepszej kuchni, pokażą  jak delektować się smakiem i zabawą w kuchni,  nauczą jak rozpoznać produkty dobrej jakości i jak ocenić ich zalety. W tym roku zapraszamy na:
Laboratorium z najlepszych polskich serów długo dojrzewających,
Laboratorium z polskiej gęsiny,
Laboratorium nalewek polskich.
 AKADEMIA WINA – warsztaty dla wszystkich tych którzy chcą pogłębić swoja wiedzę na temat wina, zasad oceny pod względem wizualnym,  aromatycznym  oraz  smakowym, a także dowiedzieć się jak rozpoznawać wino na podstawie etykiet i jak dobierać je do potraw. Warsztaty prowadził będzie Przemysław Kowalski-  Master Sommelier z  Akademii Wina w Łodzi.  
ALEJA REGIONÓW  - prezentacja produktów tradycyjnych i ekologicznych z różnych Regionów Polski, zorganizowana we współpracy z Urzędami Marszałkowskimi polskich województw. Zeszłoroczna, premierowa prezentacja regionalnych specjałów przyczyniła się nie tylko do rozwoju lokalnego przemysłu spożywczego, ale stała się także niekonwencjonalnym sposobem promocji województw, które miały okazję zaprezentować się przez pryzmat swojej regionalnej kuchni.
ANIOŁ i DIABLIK Potraw Regionalnych „za anielski smak”, dla  produktu spożywczego lub potrawy; DIABLIK POTRAW REGIONALNYCH” - „za kuszenie”, dla napojów i spirytualiów.
POKAZY KULINARNE TYGLOWE GOTOWANIE i POLSKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA – pokazy kulinarne w wykonaniu obcokrajowców mieszkających w Polsce, którzy zaprezentują swoje rodzime, nostalgiczne smaki w polskich realiach. Gotować będą: Carlos Gonzalez Tejera, Andrea Parolo oraz Teofilos Vafidis.

Nie zabraknie tam również przedstawicieli redakcji portalu biotechnologia.pl. W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy!

red. Blanka Majda
KOMENTARZE
news

<Grudzień 2023>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter