Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Szybkie badanie żywności na pestycydy
19.11.2009
Naukowcy z Kanady zaproponowali nowy i niedrogi „dipstick” test na badanie nawet najmniejszych ilości pestycydów zawartych w żywności.
Test polega na wykryciu pestycydów przy pomocy specjalnych pasków papierowych, które zmieniają odcień kolorów w zależności od ilości toksyn obecnych w produktach spożywczych.

Wykorzystanie „dipstick” testu pozwoli na tańsze, wygodniejsze i bardziej przyjazne dla środowiska oznaczenie pestycydów w porównaniu do skomplikowanych i dość drogich konwencjonalnych metod.

John Brennan i jego współpracownicy w swoich badaniach ustalali czas trwania oznaczenia pestycydów. Do eksperymentu były użyte próbki żywności i napojów umyślnie skażone tymi toksynami. Paski testowe, które po 5 minutach już pokazali wyniki, mogą być szczególnie przydatne na terenach odległych lub w krajach rozwijających się, gdzie nie ma dostępu do drogich urządzeń badawczych oraz energii elektrycznej.

KOMENTARZE
Newsletter