Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Szef IRRI świnką doświadczalną
12.11.2008
Szef Internacional Rice Research Institute dr Robert Zeigler powiedział, że jako pierwszy będzie jeść genetycznie zmodyfikowany "złoty" ryż, gdy zostanie on wprowadzony na Filipinach w 2012 r.
W ten sposób chce pokazać Filipińczykom, że ryż ten jest bezpieczny i nadaje się do konsumpcji.


Naukowcy przez 10 lat śledzili i prowadzili badania nad bezpieczeństwem niniejszego ryżu, wymyślonego przez szwajcarskich biologów. Ryż nazwany jest "złotym", ponieważ zawarty w nim beta karoten nadaje mu żółtawy kolor. Zeigler oczekuje, że cena złotego ryżu będzie niższa od ceny ryżu zwykłego. Tym samym pomoże to w uzupełnianiu diety osób najuboższych, których nie stać na owoce i warzywa co w następstwie prowadzi do niedoboru witamin oraz zapoczątkowaniu wielu schorzeń.


Złoty ryż (po prawej stronie)


Inna odmiana genetycznie modyfikowanego ryżu, także ma być zatwierdzona do spożycia przed 2012 r. Jest to ryż BT zawierający gen, produkujący owadobójcze białko, pozyskany z Bacillus thuringiensis. Ryż ten jest odporny na owady, podnosi plony z jednego hektara średnio o 500 kg. Zniesione jest także użycie środków owadobójczych co zmniejsza koszty oraz pozytywnie wpływa na środowisko naturalne.  

Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
Newsletter