Szczep drożdży o zwiększonej zdolności do produkcji bioetanolu
Dwa badania opublikowane w Genome Research wykazały, że zmiana w genomie drożdży Saccaromyces cerevisiae pozwoli na zwiększenie wydajności produkcji bioetanolu. Zatem pozwoli to na zwiększenie wytwarzania tego paliwa na dużą skalę światową.
Dwa badania opublikowane w Genome Research miały duże znaczenie w ustaleniu właściwości genowych szczepu przemysłowego drożdży S. Cerevisiae. W jednym z eksperymentów naukowcy z Uniwersytetu w Duke(Stany Zjednoczone) pod przewodnictwem Lucasa Argueso oraz grupa badaczy z Brazylii zidentyfikowali szczep drożdży PE-2. Jest to szeroko wykorzystywany drobnoustrój w brazylijskim przemyśle do produkcji etanolu pochodzenia roślinnego. Podczas badań okazało się, że ten szczep posiada specyficzne rearanżacje chromosomowem które pozwolają na wzmocnienie genów zaangażowanych w tolerancję na stres. Dzięki temu szczep PE-2 jest lepiej przystosowany do surowych warunków premysłowych.
W drugim badaniu przeprowadzonym przez Borysa Stambuka i Gavina Sherlocka z Uniwersytetu w Stanford badali róznicę w liczbie kopii genów w pięciu rozlicznych szczepach. Badacze odkryli, że wszystkie rodzje drożdży wykazują zwiększoną ekspresją genów zaangażowanych w syntezę witamin B6 i B1. Są to związki decydujące o rozwoju drobnoustroju oraz o jego właściwości do wykorzystynia cukru do produkcji bioetanolu.
Zatem otrzymanie bardziej opornego szczepu przemysłowego drożdży umożliwi przeniesienie produkcji bioetanolu na większą skalę. Dzięki temu powstanie wi ększa ilosć paliwa pochodzenia organicznego oraz zmniejszą się potrzeby na wykorzystanie paliw konwencjonalnych. Więc możemy tutaj mówić o redukcji zanieczyszczeń środowiskowych powstających podczas spalania tradycyjnych materiałów opałowych.
Źródło: www.sciencedaily.com
KOMENTARZE