Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Sukraloza wyprze Aspartam?
25.07.2008
Liczba produktów spożywczych i napojów zawierających aspartam ciągle spada, a tych z sukralozą z roku na rok wzrasta.
Dane pochodzące z Mintel’s Global New Products Database wykazały 746 nowych produktów zawierających aspartam w 2005 r., 700 w 2006r., i 663 w 2007. Z drugiej strony liczba produktów zawierających sukralozę w 2005r. wynosiła 134, w 2006 150 ,a w 2007 r. 234.

Chociaż aspartam jest wciąż znacznie bardziej powszechnie stosowany niż sukraloza w Europie, niektórzy producenci w oczywisty sposób wybierają sukralozę , aby przyciągnąć klientów , którzy nie są do końca przekonani ,że aspartam jest bezpieczny.

   
Aspartam

Aspartam , który został dopuszczony do użycia w żywności i napojach zarówno w UE i USA na początku lat 80’ był przedmiotem podejrzenia na temat jego bezpieczeństwa. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ubiegłym roku ponowił swój pogląd, że nie ma wiarygodnych dowodów naukowych mówiących o jego złych skutkach na organizm ludzki. Sukraloza jest ok. 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Jest bezpieczniejsza od - aspartamu, gdyż jest trwała w szerszym zakresie temperatury i pH.


Sukraloza

Dzięki temu można ją stosować również w wyrobach piekarniczych i kwaśnych napojach. Sukraloza została dopuszczona do użycia po raz pierwszy w Kanadzie, w 1991 r.. Oznaczana na produktach spożywczych kodem E955. Według niedawnego raportu z Leatherhead Food International, aspartam jest najczęściej stosowanym słodzikiem , jego wartość na globalnym rynku szacuje się na okoła 637 mln $, natomiast sprzedaż sukralozy oszacowano na 233 mln $.



Źródło: www.foodnavigator.com


Czytaj również:
KOMENTARZE
Newsletter