
Aspartam
Aspartam , który został dopuszczony do użycia w żywności i napojach zarówno w UE i USA na początku lat 80’ był przedmiotem podejrzenia na temat jego bezpieczeństwa. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ubiegłym roku ponowił swój pogląd, że nie ma wiarygodnych dowodów naukowych mówiących o jego złych skutkach na organizm ludzki. Sukraloza jest ok. 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Jest bezpieczniejsza od - aspartamu, gdyż jest trwała w szerszym zakresie temperatury i pH.

Sukraloza
Dzięki temu można ją stosować również w wyrobach piekarniczych i kwaśnych napojach. Sukraloza została dopuszczona do użycia po raz pierwszy w Kanadzie, w 1991 r.. Oznaczana na produktach spożywczych kodem E955. Według niedawnego raportu z Leatherhead Food International, aspartam jest najczęściej stosowanym słodzikiem , jego wartość na globalnym rynku szacuje się na okoła 637 mln $, natomiast sprzedaż sukralozy oszacowano na 233 mln $.
Źródło: www.foodnavigator.com
Czytaj również:
KOMENTARZE