Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Słodycze mogą zwiększać ryzyko raka trzustki
19.06.2010
Według Annals of Epidemiology dieta bogata w produkty powodujące szybki wzrost poziomu cukru we krwi może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystapienia raka trzustki.
Rak trzustki jest dość rzadkim, ale wyjątkowo groźnym rodzajem nowotworu - przeżywalność pacjentów wynosi zaledwie 5 proc. Wykrycie choroby jest trudne, gdyż w początkowym stadium rozwoju nie ma praktycznie żadnych objawów.

Z tego względu naukowcy usiłują odnaleźć modyfikowalne czynniki ryzyka, zwłaszcza te związane z dietą. Dotychczasowe badania wykazały, że na raka trzustki szczególnie narażeni są ludzie spożywający pokarmy o wysokim wskaźniku glikemicznym, takie jak słodycze, biały chleb, biały ryż czy ziemniaki, które powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Podczas swoich najnowszych badań Marta Rossi z Instytutu Mario Negri w Mediolanie przeprowadziła ankiety wśród 326 osób chorych na raka trzustki. Kwestionariusze dotyczyły ich trybu życia, stanu zdrowia i nawyków żywieniowych w ciągu dwóch lat przed postawieniem diagnozy. Wyniki były następnie porównywane do grupy kontrolnej, w której znalazły się osoby zdrowe.

Badania dały niepokojące wyniki. Ryzyko raka trzustki okazało się aż o 78 % wyższe niż u osób, których dieta charakteryzowała się niskim wskaźnikiem glikemicznym. Zależność ta nie jest więc jedynie efektem cukrzycy, otyłości czy palenia. Nawet u osób, które nie są chore na cukrzycę, produkty o wysokiej zawartości cukru wpływają na wydzielanie insuliny, która z kolei stymuluje podziały komórkowe w trzustce. Zbyt duży poziom insuliny może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych w tym narządzie.

Źródło: PAP

red. Blanka Majda
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter