Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Słodkie sorgo jako surowiec do produckji bioetanolu
11.08.2008
Pierwszy zakład produkcyjny wykorzystujący słodkie sorgo jako surowiec do wytwarzania etanolu powstanie niedługo na Florydzie - donosi FAMMU/FAPA.
Celem przedsięwzięcia jest wykazanie, czy słodkie sorgo może być alternatywą dla kukurydzy, która obecnie wykorzystywana jest jako surowiec przez amerykański serwis produkcji biopaliw.

Jak do tej pory, w USA nie wytwarzano bioetanolu ze słodkiego sorgo. Istnieje jednak 10 zakładów, które stosują jako surowiec ziarna sorgo. Słodkie sorgo charakteryzuje się większą zawartością cukru, a przez to wyższą kalorycznością. Roślina ta uprawiana jest przede wszystkim w południowo-wschodniej części USA. Obecnie jest przeznaczana przede wszystkim na cele paszowe.





Słodkie sorgo jest rośliną, która lepiej niż kukurydza znosi klimat panujący na Florydzie - jego uprawa wymaga mniej wody oraz nawozów.



Plantacja słodkiego sorgo




źródło: portalspozywczy.pl
KOMENTARZE
Newsletter