Słodkie śliwki i brzoskwinie przeciwko agresywnemu rakowi piersi
Naukowcy z ośrodka badawczego Texas AgriLife Research w College Station w Teksasie przeprowadzili szereg badań dotyczących wpływu ekstraktu z ciemnych odmian śliwek oraz brzoskwiń na dwa typy komórek rakotwórczych.
Badacze w celu ustalenia odpowiedniego stężenia ekstraktu tych owoców powodujące niszczenie komórek rakowych przebadali je zarówno na komórkach nowotworowych, jak i zdrowych. W niskich stężeniach wyciągi ze śliwek oraz brzoskwiń redukowały ilość tych chorych oszczędzając zdrowe. Ponadto ekstrakt śliwkowy okazał się bardziej skuteczny. Natomiast do zwalczania drugiego typu komórek rakotwórczych potrzebne były większe dawki tych substancji, co z kolei skutkowało negatywnym wpływem i na zdrowe komórki organizmu.
Dodatkowo Amerykanom udało się zidentyfikować związki zawarte w ekstrakcie tych owoców, który jest odpowiedzialny za zabijanie komórek rakowych. Są to kwasy fenolowe powszechnie występujące w owocach takich roślin, jak jagody, winogrona oraz pestkowce, m.in. brzoskwinie i śliwki.
Dr. Davida Byrne, współautor badania, uważa, że otrzymane rezultaty są bardzo obiecujące, ponieważ pozwolą one na zastąpienie tradycyjnej metody leczenia raka, jaką jest chemoterapia, zwykłymi składniki naszej codziennej diety. Dzięki temu można będzie uniknąć negatywnego działania chemii na organizm ludzki.
Przedmiotem do swoich badań naukowcy wybrali rak piersi ze względu na częstość występowania tej choroby u kobiet. Zgodnie z danymi ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ok 16% zgonów na świecie jest uwarunkowano rakiem piersi.
Teraz badacze planują przeprowadzić testy na innych komórkach rakotwórczych. Ponadto mają zamiar najlepiej poznać mechanizm działania tych substancji na komórki organizmu.
źródło: PAP
KOMENTARZE