Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ser feta w walce z zatruciami pokarmowymi
08.04.2008
Naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Lincoln wykryli w mleku owczym z małych ferm macedońskich, szczepy bakteryjne produkujące naturalne antybiotyki tzw. bakteriocyny, które niszczą bakterie powodujące zatrucia pokarmowe, na przykład z rodzaju Listeria.


Naukowcy badali surowe owcze mleko z ferm macedońskich na północy Grecji, z którego robi się ser feta. Niektóre ze znalezionych szczepów bakterii produkują nawet trzy różne naturalne antybiotyki chroniące przed zatruciami. Jeden z naukowców, Panagiotis Chanos podkreśla, że ciekawym jest również fakt, iż te przyjazne bakterie należą do enterokoków, z których wywodzi się wiele szczepów chorobotwórczych i opornych na antybiotyki.

Naukowcy mają nadzieje, że odkrycie pomoże w walce z zatruciami pokarmowymi, zwłaszcza, że Listeria są jednymi z najgroźniejszych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, gdyż wytrzymują w warunkach, w których inne bakterie nie są w stanie przeżyć. Najczęściej są obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego, z powodu zaniedbywania higieny przez osoby zajmujące się ich obróbką lub sprzedażą. Zatrucia listerią są najbardziej niebezpieczne dla dzieci, osób starszych, z obniżoną odpornością i kobiet w ciąży, u których mogą powodować poronienia.

Z badań wynika, że bakterie produkujące naturalne antybiotyki mogą rosnąć w ekstremalnych warunkach, które stosuje się przy przechowywaniu żywności - np. w niskich temperaturach w lodówkach, czy w środowisku silnie słonym, jakie panuje w niektórych serach.

Teraz zamiast dodawać syntetyczne konserwanty można będzie wykorzystywać związki naturalnie produkowane przez pożyteczne bakterie.

Zespół badaczy zaprezentował wyniki swoich badań w czwartek na 162 spotkaniu Towarzystwa Mikrobiologii Ogólnej, które odbywa się w Edynburgu.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce
KOMENTARZE
Newsletter