Naukowcy mają nadzieje, że odkrycie pomoże w walce z zatruciami pokarmowymi, zwłaszcza, że Listeria są jednymi z najgroźniejszych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, gdyż wytrzymują w warunkach, w których inne bakterie nie są w stanie przeżyć. Najczęściej są obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego, z powodu zaniedbywania higieny przez osoby zajmujące się ich obróbką lub sprzedażą. Zatrucia listerią są najbardziej niebezpieczne dla dzieci, osób starszych, z obniżoną odpornością i kobiet w ciąży, u których mogą powodować poronienia.
Z badań wynika, że bakterie produkujące naturalne antybiotyki mogą rosnąć w ekstremalnych warunkach, które stosuje się przy przechowywaniu żywności - np. w niskich temperaturach w lodówkach, czy w środowisku silnie słonym, jakie panuje w niektórych serach.
Teraz zamiast dodawać syntetyczne konserwanty można będzie wykorzystywać związki naturalnie produkowane przez pożyteczne bakterie.
Zespół badaczy zaprezentował wyniki swoich badań w czwartek na 162 spotkaniu Towarzystwa Mikrobiologii Ogólnej, które odbywa się w Edynburgu.
Źródło: PAP - Nauka w Polsce
KOMENTARZE