Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Sabinsa zatwierdza nowy probiotyk
09.01.2009
Sabinsa zatwierdza swój nowy produkt LactoSpore. Twierdzi, że jest on w pełni bezpieczny jako suplement diety, ponieważ spełnia wymagania GRAS (generally recognized as safe).
Spółka, jako składnik, wykorzystuje Bacillus coagulans dawniej znany jako Lactobacillus sporogenes i jest on stabilny w temperaturze pokojowej.

Szczep został odkryty 10 lat temu. Lakshmi Prakash, wiceprezes ds.innowacji i rozwoju Sabinsa,  powiedział, że klienci będą zadowoleni z nowego produktu ze względu na jego cechy jakimi są m.in. wygoda w przechowywaniu.  Szczep nie wymaga warunków chłodniczych aby zachować swoje probiotyczne właściwości. Probiotyk jest w formie zarodnikowej co zwiększa przeżywalność w odcinku żołądkowo-jelitowym. Formy wegetatywne nie pozwalają na taki zabieg. Poza tym kultura ta wytwarza tylko korzystne L-(+) formę kwasu mlekowego. LactoSpore  został zatwierdzony przez amerykańską  jednostkę do spraw wyżywienia i leków.



Produkt spółki Sabinsa będzie teraz dodawany do różnych produktów mlecznych, zup, przekąsek, napojów bezalkoholowych a nawet do kaw i herbat.
Amerykański rynek zostawił daleko w tyle europejski, który prowadzi tradycyjny rynek żywieniowy. Ciekawym podsumowaniem będzie podanie procentu wprowadzonych nowych produktów w porównaniem z rokiem ubiegłym i tak rynek europejski wprowadził  52% nowych produktów a rynek amerykański aż  131% więcej niż w zeszłym roku.

KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2025>

pnwtśrczptsbnd
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Newsletter