Rynek przetwórstwa mleka wg Bogdana Woźniaka wiceprezesa SDM Wieluń
Sektor przetwórstwa mleka funkcjonuje w warunkach bardzo względnej stabilności otoczenia, jak i przy całkowitym jej braku. Wpływa na to szereg czynników zarówno wewnętrznych, jak i mających swe źródła poza granicami Polski.
Firmy mleczarskie, aby złagodzić lub wprost uniknąć wyżej wymienionych oraz innych potencjalnych zagrożeń, podejmują rozmaite działania o zróżnicowanym charakterze. ”Jednym z nich jest zapowiedź wejścia na Giełdę Papierów Wartościowych. Skuteczność tego posunięcia zależeć będzie - jak mówi klasyka przedmiotu - od szeroko pojmowanej atrakcyjności emitenta oraz prospektu emisyjnego dla potencjalnych akcjonariuszy. Debiut z pewnością będzie obserwowany przez całe środowisko mleczarskie, w którym dominują rozwój organiczny oraz działania akwizycyjne, konsolidacyjne na rożną skalę” - mówi wiceprezes spółdzielni z Wielunia.
SDM Wieluń posiada nowoczesne wyposażenie zapewniające produkcję wyrobów najwyższej jakości. Jednym z priorytetów w działaniach spółdzielni jest wysoka jakość surowca, którą uzyskuje się poprzez organizowanie stacji schładzania mleka, instalowanie na szeroką skalę zbiorników do schładzania u indywidualnych dostawców oraz prowadzenie badań surowca najnowocześniejszym sprzętem laboratoryjnym. SDM wciąż unowocześnia technologie i inwestuje w urządzenia i linie technologiczne. Na szczególną uwagę zasługuje najnowocześniejsza w Polsce linia do wytwarzania masy twarogowej metodą ultrafiltracji. Spółdzielnia posiada własną bazę transportową, która pozwala na przywiezienie surowca, oraz dostarczenie gotowych wyrobów do sklepów i hurtowni firmowych jak również do odbiorców sieci detalicznej i współpracujących hurtowni.
Źródło: portalspozywczy.pl
red. Blanka Majda
KOMENTARZE