Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Rok 2007 okazał się rekordowym dla eksportu polskiej żywności
16.03.2008
Ubiegły rok okazał się kolejnym rokiem wzrostu eksportu żywności wyprodukowanej w Polsce.
Jak wynika z najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (lERiGŻ) w 2007 roku eksport produktów rolno-spożywczych zwiększył się o 18 % i osiągnął 10 mld euro. Oznacza to, że się podwoił w ciągu minionych czterech lat.

Czynnikiem decydującym, mającym wpływ na ten wzrost, były wysokie ceny surowców oraz produktów rolno - spożywczych na rynkach zagranicznych. Wpłynęła na to również silna ekspansja firm w krajach Unii Europejskiej. W minionym roku to właśnie na ten rynek trafiło 81% eksportowanych polskich produktów rolno-spożywczych. Największy wzrost eksportu w 2007 roku odnotowała branża mleczarska, gdzie sprzedaż produktów mleczarskich zwiększyła się o jedną czwartą i wyniosła ponad miliard euro. Duży wzrost odnotowano również w  eksporcie mięsa drobiowego i podrobów. Zaobserwowano wzrost na poziomie 40% (w porównaniu do roku 2006), a wartość eksportowanych produktów wyniosła 587 mln euro.

Istnieją jednak obawy, że taka tendencja nie utrzyma się w następnych latach. Do największych zagrożeń dotyczących dalszego rozwoju polskiego eksportu produktów rolno - spożywczych zalicza się:
- brak długofalowej i wielopłaszczyznowej strategii wsparcia polskiego eksportu
- gwałtowne wzrosty cen surowców rolnych na obszarze UE
- zbyt duży udział produktów niskoprzetworzonych i bezmarkowych
- silny złoty
- szybko rosnące koszty ogólne produkcji (energia, koszty pracy, transport)
- wysoka inflacja

Te czynniki mają widocznie negatywny wpływ w branży mięsa i jego przetworów. W tym przypadku odnotowano ujemne saldo handlowe już na początku 2008 roku. Bardzo możliwe, że w najbliższy latach tempo wzrostu eksportu zostanie znacznie zahamowane, jeżeli polska gospodarka żywnościowa będzie traciła swoją przewagę w stosunku do pozostałych krajów UE i krajów trzecich.

Źródło: pfpz.pl
KOMENTARZE
Newsletter