Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Regulacje dotyczące stosowania nanotechnologii w żywności
17.01.2011

 

Komitet Naukowy EFSA (European Food Safety Authority) rozpoczęła publiczną konsultację na temat projektu wytycznych oceny ryzyka związanego z potencjalnymi zagrożeniami stosowania nanotechnologi w żywieniu.

Wytyczne dotyczą takich zastosowań nanotechnologi, jak: dodatki do żywności, enzymy, substancje aromatyzujące,  materiałów mających kontakt z żywnością, dodatki do pasz, pestycydy.

 

Dokument został sporządzony na wniosek Komisji Europejskiej. Wniosek ten wskazywał, że nanotechnologia jako nauka intensywnie rozwijająca się, wymaga scharakteryzowania punktów oceny ryzyka. Projekt wytycznych zawiera informacje o podstawowych danych niezbędnych do zrozumienia własności ENM (engineered nanomaterial), ich dostępności, a także dane o metodach badań.

Prezes Komisji Naukowej EFSA - Vittorio Silanopodkreśla, że jest to pierwszy raz, gdy tworzone zostają wytyczne oceny ryzyka zastosowania nanotechnologii w żywności. Tym bardziej konsultacja publiczna jest istotna dla EFSA. W ramach konsultacji Komisja spotka się z przedstawicielami państw członkowskich Unii Europejskiej.

Zainteresowane partie są zaproszone do potwierdzania swoich pisemnych komentarzy do 25 lutego 2011.  Następnie zostaną one rozpatrzone przez Komisję Naukową. 

Źródło: EFSA

Oprac. Marta Cipińska

KOMENTARZE
Newsletter