Dokument został sporządzony na wniosek Komisji Europejskiej. Wniosek ten wskazywał, że nanotechnologia jako nauka intensywnie rozwijająca się, wymaga scharakteryzowania punktów oceny ryzyka. Projekt wytycznych zawiera informacje o podstawowych danych niezbędnych do zrozumienia własności ENM (engineered nanomaterial), ich dostępności, a także dane o metodach badań.
Prezes Komisji Naukowej EFSA - Vittorio Silanopodkreśla, że jest to pierwszy raz, gdy tworzone zostają wytyczne oceny ryzyka zastosowania nanotechnologii w żywności. Tym bardziej konsultacja publiczna jest istotna dla EFSA. W ramach konsultacji Komisja spotka się z przedstawicielami państw członkowskich Unii Europejskiej.
Zainteresowane partie są zaproszone do potwierdzania swoich pisemnych komentarzy do 25 lutego 2011. Następnie zostaną one rozpatrzone przez Komisję Naukową.
Źródło: EFSA
Oprac. Marta Cipińska
KOMENTARZE