Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Rada Gospodarki Żywnościowej opowiedziała się za GMO
07.02.2008
Rada Gospodarki Żywnościowej (RGŻ) popiera stosowanie roślin modyfikowanych genetycznie w paszach.


RGŻ skupia organizacje branżowe reprezentujące między innymi hodowców trzody i drobiu. Swoje stanowisko przedstawiła w oświadczeniu przesłanym w środę PAP.
 
RGŻ podkreśla, że około 90 % śruty sojowej znajdującej się w obrocie światowym stanowi śruta wyprodukowana z ziaren soi modyfikowanej genetycznie. Polska natomiast jest jednym z największych importerów śruty sojowej do celów paszowych w Europie (import wynosi około 1,9 mln ton rocznie). Ponadto w przypadku paszowych surowców białkowych jest głównym komponentem mieszanek paszowych w naszym kraju.

Wejście w życie ustawy zakazującej stosowanie GMO w paszach oznacza wyeliminowanie dostaw niemal 1 mln ton czystego białka bez alternatywy zastąpienia go innymi surowcami. RGŻ uważa, że doprowadzi to do zmniejszenia produkcji pasz i wzrostu jej kosztów. Według Rady Polska przestanie być krajem konkurencyjnym w przemyśle paszowym i mięsnym. Może to doprowadzić do wzrostu bezrobocia w tych branżach.

RGŻ podkreśla, że nie uchroni to mimo wszystko Polski przed żywnością GMO, gdyż w większości krajów Unii Europejskiej jest powszechnie stosowana.

Członkami Rady Gospodarki Żywnościowej jest 55 organizacji. M.in. należą do niej Polski Związek Producentów Pasz, Krajowa Rada Drobiarstwa, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej - Polsus.

Źródła: ppr.pl; PAP
KOMENTARZE
Newsletter