Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przyprawy jako dodatek do smażonych potraw zmniejszają ryzyko występowania raka
26.05.2010
Naukowcy z Uniwersytetu w Kansasie twierdzą, że dodawanie przypraw do grillowanych kotletów burgerowych zarówno polepsza ich smak, jak i skutecznie obniża ryzyko pojawienia się nowotworów.
Do swoich badań Amerykanie wybrali sześć przypraw. Natomiast tylko trzy z nich, m. in. imbir (Boesenbergia rotunda ), rozmaryn i kurkum, dzięki dużej ilości antyoksydantów, mogą zapobiegać powstawaniu amin heterocyklicznych (HCA). Wytwarzają się te związki podczas smażenia mięsa przy wysokich temperaturach, szczególnie wołowiny. Zgodnie z klasyfikacją Międzynarodowej Agencji Badań Nowotworowych, są one zaliczane do substancji kancerogennych.

Wyniki testów wykazały, że trzy wybrane zioła mogą znacznie redukować ilość wytwarzających się amin heterocyklicznych, nawet do 40%. W związku z tym ryzyko występowania raka jelit, żołądka, płuc, trzustki, piersi oraz prostaty u osób spożywających smażone mięso znacznie się zmniejsza. Najskuteczniejszą z wybranych przypraw jest rozmaryn. Obniża on produkcję amin do 61-79%. Najmniejszą zdolność redukcji tych związków posiadają takie zioła, jak kminek, kolendra oraz korzeń galangalu.
KOMENTARZE
Newsletter