Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przewodnik Komisji Europejskiej dot. oświadczeń żywnościowych i zdrowotnych żywności
11.01.2008
Dobiegły końca prace Komisji Europejskiej nad przewodnikiem dotyczącym stosowania Rozporządzenia 1945/2006 w strawie oświadczeń żywnościowych i zdrowotnych dotyczących żywności.


Przewodnik ten zawiera wytyczne i interpretacje dotyczące:
1) oświadczeń porównawczych określonych w art. 9 Rozporządzenia, w tym:
- kategorii żywności
- produktu referencyjnego
- znaczącego porównania
- deklaracji różnicy zawartości składnika odżywczego i/lub energii

2) sposobu klasyfikacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych:
- granicy przy klasyfikacji oświadczeń zdrowotnych pomiędzy oświadczeniami  zdrowotnymi funkcyjnymi (art. 13), a oświadczeniami zdrowotnymi dotyczącymi obniżenia ryzyka choroby (art.14)
- granicy pomiędzy oświadczeniami odnoszącymi się do zdrowia i rozwoju dzieci, a innymi oświadczeniami zdrowotnymi
- związku pomiędzy klasyfikacją oświadczenia, a procedurą rejestracyjną wg art. 13 lub wg art. 14 Rozporządzenia.

Ponadto należy zwrócić uwagę, że w przewodniku określenia „dziecko” używa się w stosunku do osób, aż do 18 roku życia, co ma znaczenie przy klasyfikacji oświadczeń.
Na dzień dzisiejszy Przewodnik jest dostępny tylko w wersji angielskiej w formacie PDF clik to open this PDF file

Źródło: pfpz.pl
KOMENTARZE
Newsletter