Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przestrzeganie zasad etykietowania produktów GM
30.09.2010
Według prawa Europejskiego, genetycznie modyfikowane produkty żywnościowe muszą być odpowiednio oznakowane. Każdego roku w Niemczech testowane są tysiące produktów pod kątem zawartości modyfikacji genetycznych. Rezutaty badań z 2009 r. wskazują, że w większości regionów w Niemczech zasady dotyczące etykietowania, były w dużej mierze przestrzegane.

Jedynie w 5 produktach zawierających soję oraz 16 produktach zawierających kukurydzę wykryto ponad dopuszczalną zawartość GM. Siedem spośród nieoznakowanych produktóa) zawierało ponad 0.9% . Kukurydza zawierająca GM została wykryta w azjatyckim sklepie warzywnym. W przeszłości największe naruszenia wymogów dotyczących etykietowania dotyczyły produktów sojowych.

Podobnie jak w poprzednich badaniach, inspektorzy znaleźli 24% produktów sojowych, które nie przekraczały progów zawartości GMO. W przypadku kukurydzy jedynie 5% z przebadanych próbek wykazało pozytywny wynik.

Oprócz badań nad zatwierdzonymi produktami GMO, produkty żywnościowe były również badane losowo pod kątem niedozwolonych GMO. W przypadku papaji, dyni, pomidorów oraz ziemniaków wyniki były negatywne – nie znaleziono żadnych śladów wskazujących na obecność GMO. W pojedynczych przypadkach znaleziono śladowe ilości GM produktach ryżowych oraz w produktach zawierających siemię lniane, gdzie wykazano niską obecność lnu GMO FP967. Te produkty żywnościowe nie mogą być przetwarzane lub sprzedawane na rynku Unii Europejskiej.

Obecność lnu FP967 stanowi prawie dwie trzecie spośród 149 zgłoszeń o nieautoryzowanych produktach GMO, które znalazły się w raporcie Unijnym: „System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach z 2009 r. Kolejnym istotnym źródłem doniesień było 27 przypadków linii genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, które wykryto jeszcze przed ich zatwierdzeniem w październiku 2009. Trzecim źródłem było informacje dotyczące wystąpienia śladów ryżu GM w 17 przypadkach.

Więcej na www.gmo-compass.org

red.Marta Cipińska
KOMENTARZE
Newsletter