Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przeciwnowotworowa brukselka
13.07.2010
Podczas jedzenia brokułów, brukselki i innych warzyw kapustowatych dostarczamy organizmowi substancji o nazwie indolo-3-karbinol, w skrócie I3C, który przeciwdziała powstawaniu nowotworów.
I3C usuwa z komórek nowotworowych białko Cdc25A, poprzez jego rozkład. Białko to jest niezbędne do podziałów i rozwoju komórek rakowych, więc jego brak blokuje ich proliferacje, a w efekcie hamuje rozwój raka. Dodatkowo I3C i jego pochodne działają poprzez zahamowanie tworzenia wiązania kowalencyjnego pomiędzy czynnikiem rakotwórczym a zasadą DNA oraz przez zmianę metabolizmu czynnika rakotwórczego na drodze wywoływania różnych mieszanych funkcji enzymatycznych systemów utleniających.

Działanie indolo-3-karbinolu zostało udowodnione podczas badań na myszach chorych na różne linie raka piersi gdzie zaobserwowano rozkład Cdc25A. u myszy chorych na raka sutka, po podaniu I3C, stwierdzono 65% zmniejszenie guzów. I3C jest jednak skuteczny tylko w przypadku typowej lokalizacji białka Cdc25A, gdy nie występują żadne mutacje zmieniające lokalizację tego białka.

I3C występuje w takich warzywach jak: kapusta, brokuły, brukselka, kalafior i jarmuż. Jest w nich obecny pod postacią indologlukobrazycyny, która jest przekształcana w pochodne indolu w obecności enzymów endogennych i w odpowiedzi na cięcie, miażdżenie lub żucie, trawienie w jelitach i gotowanie. Jedna główka kapusty zawiera około 1200 mg I3C. Największe ilości tych związków znajdują się w kapuście włoskiej i w brukselce.

Red. Radosław Aulich
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter