Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Producenci chleba prądnickiego chcą ochrony jego nazwy w Unii Europejskiej
24.01.2008
Producenci tradycyjnego krakowskiego „chleba prądnickiego” chcą zastrzeżenia nazwy ich produktu przez Unię Europejską, jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego (MARR), która zajmuje się miedzy innymi promocją tradycyjnych produktów regionalnych, poinformowała, że wniosek został już opublikowany przez ministerstwo. Jeżeli nie będzie żadnych zastrzeżeń, to po miesiącu trafi do Komisji Europejskiej.

"Chleb prądnicki" na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już od października 2005 roku. Tradycja wypieku chleba prądnickiego sięga XV wieku. Charakterystyczne w tym produkcie jest to, że im jest on bardziej czerstwy tym lepszy, przez co zachowuje świeżość przez kilka tygodni.

Produkty regionalne ich nazwa i metoda wytwarzania są prawnie chronione. Do indywidualizacji produktów służą oznaczenia geograficzne: Chronione Oznaczenie Geograficzne i Chroniona Nazwa Pochodzenia. Wskazują one region Unii Europejskiej z których dany produkt pochodzi.

Źródło: gazeta.pl


KOMENTARZE
Newsletter