- Jednym z głównych kierunków rozwoju mlecznych produktów prozdrowotnych są artykuły z obniżoną zawartością tłuszczu, niskokaloryczne. Drugim kierunkiem są produkty fermentowane zawierające żywe drobnoustroje probiotyczne. Trzecim - mogą być produkty bezlaktozowe - powiedział dr inż. Antoni Pluta z Zakładu Biotechnologii Mleka SGGW w Warszawie.
- Kupując produkty funkcjonalne konsumenci szukają gotowych recept na problemy zdrowotne. Nie chcą się sami interesować zdrowiem i o nie dbać - wolą kupić jogurt, który załatwi sprawę - uważa Antoni Pluta.Duże możliwości rozwoju produkcji i konsumpcji stwarzać może zwiększenie spożycia serów podpuszczkowych, które są najlepszym źródłem wapnia i nie zawierają laktozy.
Mleczne produkty funkcjonalne probiotyczne mogą być, zdaniem Antoniego Pluty, kołem zamachowym dla polskiego mleczarstwa, gdyż produkty mleczne same w sobie są prozdrowotne ze względu na uzupełnianie 50 proc. braków wapnia w diecie przeciętnego Polaka.
Portal Spożywczy
KOMENTARZE