Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Probiotyki dla niskotłuszczowych jogurtów
27.11.2008
Chr Hansen wypuszcza dwa nowe probiotyki, które pozwalają producentom niskotłuszczowych jogurtów nie tylko wprowadzić do nich prozdrowotne bakterie ale również zachować gęstą kremową konsystencję.
Firmowe mieszanki kultur BMY-1 i BMY-2 są stworzone na bazie udokumentowanego szczepu BB-12.


Mieszanki pozwalają zachować odpowiednią konsystencję i smak bez potrzeby dodatku wysokich poziomów tłuszczy oraz cukrów. Firma testowała wiele mieszanek zawierający różne kultury oraz liczbę bakterii przed uzyskaniem odpowiedniego składu. Dzięki niemu firmy są w stanie wyprodukować jogurty o zawartości tłuszczów na poziomie 0.5% o tej samej konsystencji co pełnotłusty. Zawartość cukru także może być obniżona, ponieważ kultury są łagodne dlatego wydają się mniej kwaśne w smaku tym samym nie muszą być równoważone wysokim poziomem cukrów.

Skład kultury nie ma negatywnego wpływu na przetrwanie szczepu probiotycznego, czyli bakterie dostarczane są na wystarczająco wysokim poziomie, aby wywierać korzystny wpływ na ludzki organizm.

Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
Newsletter