Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pre- i probiotyki mogą zmniejszać podatność na alergie pokarmowe
30.07.2009
Nowe badania naukowców Danone Research–Centre dowodzą, że suplement będący połączeniem substancji prebitycznych i probiotycznych szczepów bakteryjnych oraz niewielkich ilości serwatki może zmniejszać odpowiedź alergiczną na krowie mleko.
Myszy karmione synbiotykiem, poddane doustnej sensybilizacji na serwatkę wykazywały mniejszą reakcję alergiczną skóry oraz zmniejszoną reakcję anafilaktyczną w porównaniu z myszami, które go nie przyjmowały.

„Uzupełnienie diety o [prebiotyk] Immunofortis* i [probiotyk] Bifidobacterium breve M-16V, a w szczególności ich mieszaninę symbiotyczną, pod warunkiem wywołania uczulenia, zmniejsza odpowiedź alergiczną w mysim modelu IgE-zależnej nadwrażliwości imitującej ludzką reakcję uczuleniową” czytamy w artykule naukowców z Danone Research–Centre for Specialised Nutrition and the University of Utrecht pod kierownictwem Leona Knippels’a.

„Model ten dowodzi możliwości zastosowania synbiotyku w celu zmniejszenia odpowiedzi alergicznej na alergeny pokarmowe” piszą dalej autorzy.

Jeśli podobne wyniki uda się powtórzyć podczas badań na ludziach, synbiotyki mogą dać nadzieję na zmniejszenie liczby osób cierpiących na alergie. Zgodnie z doniesieniami European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients' Associations średnio 8 % dzieci i 4 % dorosłych obywateli Unii Europejskiej cierpi na alergie pokarmowe. Są one wywoływane najczęściej przez 14 podstawowych alergenów: seler, zboża zawierające gluten, jaja, ryby łubin, mleko, mięczaki, musztardę, orzechy ziemne, ziarno sezamowe, skorupiaki, soję, dwutlenek siarki (konserwant żywności) i orzechy.


Probiotyki, zgodnie z powszechnie akceptowaną definicją FAO/WHO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja Zdrowia), są to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywołują korzystny efekt zdrowotny. Należą do nich przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju: Lactobacillus i Bifido¬bacterium.

Prebiotyki to niepodlegające trawieniu składniki żywności, które selektywnie stymulują wzrost i/lub aktywność jednego lub ograniczonej liczby szczepów bakterii w jelicie grubym, korzystnie wpływając w ten sposób na stan zdrowia człowieka.

Probiotyki i prebiotyki stosowane łącznie nazywane są synbiotykami.

*Immunofortis jest to mieszanina galakto- i fruktooligosacharydów.


Żródło: B. Schouten, B.C.A.M. van Esch, G.A. Hofman, S.A.C.M. van Doorn, J. Knol, A.J. Nauta, J. Garssen, L.E.M. Willemsen, L.M.J. Knippels “Cow Milk Allergy Symptoms Are Reduced in Mice Fed Dietary Synbiotics during Oral Sensitization with Whey” Journal of Nutrition Lipiec 2009 (139) 1398-1403.

www.foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter