Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Poziom wykształcenia może mieć wpływ na alergie?
19.01.2012

 

Dzieci pochodzące z lepiej wykształconych i mniej licznych rodzin są dwukrotnie bardziej narażone na ryzyko rozwoju groźnych alergii pokarmowych. Taką tezę przedstawiają wyniki z badania lekarzy z kanadyjskiego uniwersytetu McGill.

Opis badania został opublikowany w internetowym Journal of Allergy. Jest to pierwsza w Ameryce Północnej analiza związków między alergiami pokarmowymi a edukacją, statusem imigranckim i miejscem zamieszkania. Wyniki badania sugerują, że wyższy poziom edukacji może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem alergii pokarmowych.

Wyniki innych badań są spójne z kanadyjskimi badaniami analizującymi zależność między wykształceniem rodziców a alergiami. Choć mechanizm tych związków nie jest do końca jasny, to jednak kanadyjscy badacze sądzą, że "hipoteza higieny może częściowo się przyczyniać do takich rezultatów".

Kanadyjscy naukowcy sygnalizują też, że niektóre przyzwyczajenia żywnościowe w krajach rozwiniętych dodatkowo mogą przyczyniać się do rozwoju alergii. Ich zdaniem decyduje o tym mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców, niedobór lub nadmiar witaminy D, niedobór kwasów tłuszczowych omega-3, spożywanie przetworzonej żywności.

Wykształcenie i mniej liczne rodziny wpływają na to, iż dzieci rzadziej stykają się z alergenami, ponieważ częściej myją ręce, ich domy są lepiej posprzątane, mniej mają do czynienia ze zwierzętami, rzadziej zapadają na choroby wieku dziecięcego, a w razie choroby częściej leczone są antybiotykami. Lepiej wykształceni rodzice częściej stosują zalecenia amerykańskich pediatrów, by najmłodszym nie podawać niektórych pokarmów, potencjalnie wywołujących uczulenia. Dlatego też ostatnio lekarze zalecają, by zrezygnować z selekcjonowania żywności dla maluchów, bo przynosi ono raczej większą podatność na alergie.

Osoby z wyższym wykształceniem są bardziej podatne na alergie na orzechy ziemne, inne orzechy, ryby i ziarno sezamowe. Wśród dzieci uczulenie na różne orzechy i ziarno sezamowe zdarza się częściej, zaś alergia na ryby i owoce morze. Mężczyzn rzadziej dotyka alergia na orzechy i skorupiaki.

Uczulenie pokarmowe na skorupiaki czy inne owoce morze zdarza się zdecydowanie częściej w miastach. Wśród imigrantów ryzyko rozwoju alergii jest mniejsze, choć możliwe też jest, że po prostu rzadziej chodzą ze swoimi problemami.

 

Źródło:

PAP

 

Opracowała Magdalena Jóźwicka

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2025>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter