Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pomidory przyszłości
14.08.2009
W niedalekiej przyszłości naukowcy stworzą pomidory o wysokiej zawartości likopenu oraz antyoksydacyjnego karotenoidu. Produkty przetwarzania pomidorów takie jak ketchup czy sos pomidorowy będą charakteryzować się większymi właściwościami prozdrowotnymi.
Do pracy nad nowymi pomidorami przystąpili naukowcy z University of Guelph.

- Podniesienie poziom tego karotenoidu pozwoli na zwiększenie walorów odżywczych warzyw - mówi Steven Loewen, który prowadzi badania.

Likopen staje się bardziej dostępny dla organizmu człowieka, jeżeli warzywa w których występuje zostaną przerobione np. jako pasta pomidorowa. Jego celem jest stworzenie nowych roślin, które nie będą traciły wartości odżywczych podczas procesów przetwarzania.

Zwiększenie poziomu karotenoidu wpływa na wcześniejsze dojrzewanie oraz podnosi odporność na przedwczesne gnicie warzyw. Właściwości te przełożą się na dłuższe zbiory oraz pozwolą na zwiększenie plonu.

Obiektem badań są barwniki występujące w pomidorach oraz geny uczestniczące w syntezie pigmentów. Wstępnie okazało się, że badane geny mogą zwiększać prawie o 200% zawartość nie tylko likopenu, ale również beta-karotenu, prekursora witaminy A.

- Zastosowanie nowatorskich metod w hodowli pomidorów pozwoli na utrzymanie przemysłu pomidorowego na dobry poziomie, pomagając producentom w produkcji wysoce odżywczych warzyw dla konsumentów - twierdzi Loewen.


Źródło: www.uoguelph.ca
KOMENTARZE
Newsletter