Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polskie wino wiosną w sprzedaży
14.11.2008
Wiosną do sklepów trafi pierwsze polskie wino gronowe zalegalizowane przez Unię Europejską. Trwają zapisy na kupno trunku z tegorocznych zbiorów.
Za butelkę trzeba będzie zapłacić około 25-30 złotych. Pojawienie się wina w kraju kojarzonym z wódką, piwem i miodami pitnymi to spora sensacja. O nowy trunek już pytają restauratorzy, hotelarze i winiarze z firm na całym świecie. Smak i aromat pierwszego polskiego wina to na razie tajemnica. Jednak ma to być wino z tak zwanej średniej półki cenowej.


W Polsce istnieje około 400 winnic. Większość z nich to przydomowe ogródki, w których uprawia się owoce i robi wino na własne potrzeby. Produkcją i sprzedażą win zajmuje się 35 winiarzy, czego powodem skomplikowana procedura rejestracji winnicy, a także wysokie koszty uprawy. W Polsce nie ma tradycji winiarskiej, plantatorzy nie korzystają z wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Nie mają także tak dobrych warunków pogodowych jak w Hiszpanii czy Francji.

 Źródło: PPR.pl
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
31
2
3
4
8
9
10
12
14
15
16
19
PCI Days
2024-06-19 do 2024-06-20
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
Newsletter