Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polimery o właściwościach antybakteryjnych
06.12.2007
Naukowcy z Kanady zsyntezowali polimery, które „udają” peptydy biorące udział w obronie organizmu przed bakteriami. Peptydy te prawdopodobnie wsuwają się w błony bakteryjne i niszczą je.


Polimery, które są mimetykami naturalnych peptydów, mają charakter amfifilowy i gdy w środowisku pojawiają się błony bakteryjne, polimery powodują ich uszkodzenie, działając w podobny sposób jak opisane wcześniej peptydy. Polimery zsyntezowano, wykorzystując jako monomery beta-laktamy, które były dołączane w określonej kolejności. Dodatkowo zsyntezowano też polimery składające się z beta-laktamów ułożonych w zupełnie przypadkowej kolejności. Co ciekawe, okazało się, że właśnie te drugie są bardziej aktywne, a przy tym ich działanie jest mniej szkodliwe w stosunku do czerwonych krwinek. Testy z czerwonymi krwinkami przeprowadzano w celu oceny toksycznego działania nowych związków na człowieka. Polimery te są bardzo efektywne w swoim działaniu i mogą się okazać niezwykle przydatne w walce z bakteriami charakteryzującymi się wysoką lekoopornością. Wykazano ich dużą skuteczność między innymi w walce z bakteriami z gatunku Staphylococcus aureus. Być może odkrycie to pozwoli na stworzenie nowych antybiotyków, które będą zabijać również te bakterie, które teraz wykazują bardzo dużą lekooporność.

Źródło: Movery B.P. et al. "Mimicry of Antimicrobial Host-Defense Peptydes..." J.Am.Chem.Soc. Nov.23 2007
KOMENTARZE
Newsletter