Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pierwszy sztuczny celulosome w komórkach drożdży
04.11.2009
Zespół naukowców z Kalifornijskiego Uniwersytetu w Riverside pod kierownictwem prof. Wilfreda Chena po raz pierwszy zsyntezował sztuczny celulosome w komórkach drożdży. To odkrycie umożliwi zwiększenie wydajności i obniżenie kosztów produkcji bioetanolu.
Zdaniem Amerykaninów, wykorzystanie sztucznego celulosome drożdży podwyższy efektywność katalicznego rokładu celulozy podczas fermentacji. Staje się to mozliwe dzięki zestawu różnorodnych enzymów obecnych w tej cząsteczce, które hydralizują wiele form celulozy.

Celulosome naturalnie występuje w postaci odrąbnionej struktury na zewnętrz niektórych bakterii,np. Clostridium, Bacteroides. Jego funckją jest rokład celulozy pod wpływem enzymów – celulaz, które występują w dużej ilości tworząc tą cząsteczkę.

Badany przez amerykańskich naukowców celulosome zawiera trzy różne celulazy. Według otrzymanych informacji, zmodyfikowane drożdże z trzema enzymami mogły szybciej i łatwiej hydrolizować celulozęniż te same organizmy, ale z jednym lub dwoma celulazami.

Aktualnie do produkcji bioetanolu najczęściej jest wykorzystywana biomasa pochodząca z trzciny cukrowej lub kukurydzy. Zastosowanie nieżywnościowych materiałów organicznych, takich jak odpady z drewna zawierające celulozę, pozwoli na racjonalne i wydajne zagospodarowanie zasobami przyrody.

Źródło: http://www.sciencedaily.com
KOMENTARZE
Newsletter