Pierwszy sztuczny celulosome w komórkach drożdży
Zespół naukowców z Kalifornijskiego Uniwersytetu w Riverside pod kierownictwem prof. Wilfreda Chena po raz pierwszy zsyntezował sztuczny celulosome w komórkach drożdży. To odkrycie umożliwi zwiększenie wydajności i obniżenie kosztów produkcji bioetanolu.
Celulosome naturalnie występuje w postaci odrąbnionej struktury na zewnętrz niektórych bakterii,np. Clostridium, Bacteroides. Jego funckją jest rokład celulozy pod wpływem enzymów – celulaz, które występują w dużej ilości tworząc tą cząsteczkę.
Badany przez amerykańskich naukowców celulosome zawiera trzy różne celulazy. Według otrzymanych informacji, zmodyfikowane drożdże z trzema enzymami mogły szybciej i łatwiej hydrolizować celulozęniż te same organizmy, ale z jednym lub dwoma celulazami.
Aktualnie do produkcji bioetanolu najczęściej jest wykorzystywana biomasa pochodząca z trzciny cukrowej lub kukurydzy. Zastosowanie nieżywnościowych materiałów organicznych, takich jak odpady z drewna zawierające celulozę, pozwoli na racjonalne i wydajne zagospodarowanie zasobami przyrody.
Źródło: http://www.sciencedaily.com
KOMENTARZE