Pestycydy powodują zespół deficytu uwagi i nadruchliwości u dzieci
Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu odnotowali, że występowanie zespołu deficytu uwagi i nadruchliwości (ZDUN, ADHD) u dzieci wynika ze spożycia warzyw oraz owoców zawierających pestycydów.
Dla swoich testów badaczy pobrali próbki moczu u 1139 dzieci w wieku od 8 do 15 lat. Ponadto przeprowadzili oni rozmowy z rodzicami, aby wyjaśnić: czy te dzieci na pewno mają ZDUN? Wyniki tych wywiadów wykazały, że ok. 150 uczestników posiada objawy nadpobudliwości, zaburzenia koncentracji, a niektóre z nich nawet przyjmują leki do leczenia tych symptomów.
Następnie naukowcy zmierzyli stężenie sześciu powszechnie wykorzystywanych do zwalczania chwastów związków organofosforowych w moczu osób badanych. Najczęściej w dziecięcej urynie występował tylko jeden typ tych substancji. 20% dzieci, u których wykazano obecność tego rodzaju pestycydu, mieli zespół deficytu uwagi i nadruchliwości. Natomiast w grupie dzieci, gdzie stężenie związków chwastobójczych było nieznaczne, choroba rozwijała się u 10% badanych.
Do organizmu dziecka pestycydy przedostają się wraz z jedzeniem, wodą oraz powietrzem. Dzięki spożyciu żywności organicznej, można zapobiec szkodliwemu działaniu tych związków. Dodatkowo nie należy nadużywać mrożonymi truskawkami, jagodami oraz selerem, ponieważ mogą one zawierać dużą ilość pestycydów.
W 2008 roku eksperci z Uniwersytetu w Emory stwierdzili, że w moczu dzieci, które zamiast żywności tradycyjnej spożywały organiczną, poziom koncentracji pestycydów znacznie się zmniejszył. Udowodniono również, że nawet małe ilości tych substancji chwastobójczych mogą negatywnie wpływać na procesy chemiczne w mózgu człowieka.
KOMENTARZE