Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Papryczka chili w walce z bólem
29.04.2010
Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie twierdzą, że związek chemiczny podobny do kapsaicyny, czyli substancji zawartej w ostrych papryczkach i odpowiedzialnej za ten piekący smak, jest obecny w miejscach bólu.
Według badaczy, podczas zranienia organizm zaczyna produkować kapsaicynopodone związki - kwasy tłuszczowe OLAM (oxidized linoleic acid metabolites, utlenione metabolity kwasu linolowego). Kwas linolowy jest substancją powszechną w ludzkim organizmie. W wyniku różnych szkodliwych czynników, jak oparzenia, zranienia, spadek ciśnienia krwi, jest on gwałtownie utleniany, tworząc biologicznie czynne metabolity. Są one odpowiedzialne za odczuwanie bólu. Zahamowanie produkcji tych związków pozwoli na jego zwalczenie.

Badania były przeprowadzona na myszach. Wykazały one, że gryzonie, u których zablokowano geny odpowiedzialne za receptory bólu, całkowicie nie reagowały na kapsaicynę. Na podstawie tych wyników jest możliwe stworzenie specjalnych preparatów działających w podobny sposób.
KOMENTARZE
news

<Sierpień 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter