Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pakiet rozporządzeń o dodatkach do żywności
06.05.2008
Dobiega końca proces legislacyjny dotyczący pakietu rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady o dodatkach do żywności.
Nowe rozporządzenia zastąpią dotychczasowe Dyrektywy dotyczące stosowania barwników, substancji dodatkowych, aromatów oraz substancji słodzących.

W pakiecie znajdą się rozporządzenia obowiązujące bezpośrednio we wszystkich państwach członkowskich, bez konieczności dokonywania transpozycji tych przepisów do legislacji krajowych.

Obejmą one następujące grupy dodatków do żywności:
- substancje dodatkowe (w tym barwniki, substancje słodzące i inne substancje o określonych funkcjach technologicznych)
- substancje aromatyczne
- enzymy

Odrębne rozporządzenie będzie dotyczyć procedury zatwierdzania dodatków do żywności.

W lipcu 2007 roku odbyło pierwsze czytanie pakietu projektów rozporządzeń, połączone z głosowaniem Parlamentu Europejskiego. Od tego czasu trwały prace grup roboczych Rady Europy w tej sprawie. Głosowania zgłoszonych poprawek w komitetach są zaplanowane już na maj, a drugie czytanie w Parlamencie Europejskim przewidziano w lipcu 2008.

Po opublikowaniu rozporządzeń przewidywane są długie okresy przejściowe w celu dostosowania się producentów żywności do nowych przepisów.

Źródło: PFPŻ
KOMENTARZE
Newsletter