Zatem zakazuje się sprzedawanie serów, które nie będą spełniały powyższych wymogów pod nazwą oscypek. Ściganiem producentów podróbek zajmować się będzie Inspekcja Kontroli Handlowej i Państwowa Inspekcja Jakości Żywności. W pierwszej kolejności najprawdopodobniej będą kontrolowane sklepy i hotele restauracyjne.
Oscypek pod unijną ochroną
W środę 5 marca weszła w życie decyzja Komisji Europejskiej o wpisaniu oscypka na listę tradycyjnych produktów regionalnych. Wiąże się to z nakładaniem kar na producentów podrabiających regionalny specjał.
Zatem zakazuje się sprzedawanie serów, które nie będą spełniały powyższych wymogów pod nazwą oscypek. Ściganiem producentów podróbek zajmować się będzie Inspekcja Kontroli Handlowej i Państwowa Inspekcja Jakości Żywności. W pierwszej kolejności najprawdopodobniej będą kontrolowane sklepy i hotele restauracyjne.
KOMENTARZE