Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Oscypek pod unijną ochroną
06.03.2008
W środę 5 marca weszła w życie decyzja Komisji Europejskiej o wpisaniu oscypka na listę tradycyjnych produktów regionalnych. Wiąże się to z nakładaniem kar na producentów podrabiających regionalny specjał.


Oscypek jest drugim po bryndzy podhalańskiej produktem, który może być od tej chwili promowany i sprzedawany w całej Europie. Będzie on teraz chroniony przez prawo europejskie i jak wyjaśnia starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica, każdej osobie podrabiającej góralski produkt grodzi odpowiedzialność karna. Oscypek musi spełniać trzy podstawowe wymogi, do których należą: sposób produkcji, kształt oraz gramatura – maksymalnie może zawierać 40 % krowiego mleka. Wyrabianie górskiego sera niezgodnie z tymi wymogami również podlega karze.

Zatem zakazuje się sprzedawanie serów, które nie będą spełniały powyższych wymogów pod nazwą oscypek. Ściganiem producentów podróbek zajmować się będzie Inspekcja Kontroli Handlowej i Państwowa Inspekcja Jakości Żywności. W pierwszej kolejności najprawdopodobniej będą kontrolowane sklepy i hotele restauracyjne.

Źródło: IAR
KOMENTARZE
Newsletter