Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Opakowania zawierające cynamon przedłużają świeżość żywności
21.07.2008
Aktywne papierowe opakowanie zawierające warstwę opartą na cynamonie powstrzymuje powstawanie pleśni na białym pieczywie. Aktywne składniki zawieszone są w parafinie, która w takiej postaci stanowi warstwę przeciwdziałającą rozwojowi mikroorganizmów.


W testach laboratoryjnych wykazano, że zawartość 6% cynamonowego ekstraktu w aktywnym opakowaniu całkowicie zapobiega wzrostowi R. stolonifer.

Badania nad aktywnymi opakowaniami zawierającymi wyciągi z cynamonu prowadzone są przez badaczy na Uniwersytecie Zaragoza (Hiszpania).

źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2025>

pnwtśrczptsbnd
26
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
12
13
14
15
17
19
20
21
22
23
26
MedSec Summit 2025
2025-06-26 do 2025-06-26
27
28
29
30
5
6
Newsletter