Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Opakowania zawierające cynamon przedłużają świeżość żywności
21.07.2008
Aktywne papierowe opakowanie zawierające warstwę opartą na cynamonie powstrzymuje powstawanie pleśni na białym pieczywie. Aktywne składniki zawieszone są w parafinie, która w takiej postaci stanowi warstwę przeciwdziałającą rozwojowi mikroorganizmów.


W testach laboratoryjnych wykazano, że zawartość 6% cynamonowego ekstraktu w aktywnym opakowaniu całkowicie zapobiega wzrostowi R. stolonifer.

Badania nad aktywnymi opakowaniami zawierającymi wyciągi z cynamonu prowadzone są przez badaczy na Uniwersytecie Zaragoza (Hiszpania).

źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
news

<Maj 2025>

pnwtśrczptsbnd
28
29
Wzorcowanie i kwalifikacja wag
2025-04-29 do 2025-04-29
1
2
3
4
5
6
Estetica Expo
2025-05-06 do 2025-05-08
7
10
11
14
16
Kongres POZ & AOS
2025-05-16 do 2025-05-17
17
18
20
22
24
25
27
Pharmacy Expo 2025
2025-05-27 do 2025-05-29
31
1
Newsletter