Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Opakowania zawierające cynamon przedłużają świeżość żywności
21.07.2008
Aktywne papierowe opakowanie zawierające warstwę opartą na cynamonie powstrzymuje powstawanie pleśni na białym pieczywie. Aktywne składniki zawieszone są w parafinie, która w takiej postaci stanowi warstwę przeciwdziałającą rozwojowi mikroorganizmów.


W testach laboratoryjnych wykazano, że zawartość 6% cynamonowego ekstraktu w aktywnym opakowaniu całkowicie zapobiega wzrostowi R. stolonifer.

Badania nad aktywnymi opakowaniami zawierającymi wyciągi z cynamonu prowadzone są przez badaczy na Uniwersytecie Zaragoza (Hiszpania).

źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
31
2
3
4
8
9
10
12
14
15
16
19
PCI Days
2024-06-19 do 2024-06-20
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
Newsletter