Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ocena ryzyka nanocząsteczek
24.10.2008
Unijny organ nadzorczy zbliża się do oceny ryzyka nanotechnologii w żywności. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieją testy wg których możliwa jest ocena ryzyka nanomateriałów wykorzystywanych w żywności.



 Opinia publiczna  uważa, że wykorzystywane testy mają ograniczony zakres działania ze względu na wyjątkowy charakter nanocząsteczek. Niewielkie rozmiary i zdolność do poruszania się w organizmie zwiększają ich reaktywność. Organ legislacyjny UE nawołuje do dalszych badań w celu wyjaśnienia niepewności. Prawo unijne uważa za najważniejsze zdrowie i bezpieczeństwo ludzkie oraz środowiska naturalnego w którym żyje. EFSA bierze pod uwagę zmiany w prawie ustawodawczym w celu zagłębienia się i oceny ryzyka nanotechnologii.

Źródło: EurActiv
KOMENTARZE
news

<Październik 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
31
1
2
3
Newsletter