Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Obiektywnie o GMO i wszystko o rolnictwie ekologicznym - dwa najmodniejsze trendy przemysłu spożywczego tematem trwającego właśnie Europejskiego Forum Gospodarczego 2011.
09.11.2011

 

Dziś i jutro, w Hotelu Andel’s w Łodzi ma miejsce Europejskie Forum Gospodarcze. W czwartek od rana tematem przewodnim jednego  z salonów branżowych będzie rolnictwo ekologiczne oraz żywność GMO. Moderator spotkania – pani dr. Ilona Gałązka-Czarnecka z Politechniki Łódzkiej – chce zwrócić uczestnikom uwagę na liczne aspekty dwóch ostatnio szczególnie modnych trendów w przemyśle spożywczym: żywności i rolnictwa ekologicznego, a także, niejednokrotnie poruszanego już wątku, żywności modyfikowanej genetycznie. Zaprezentowane zostaną następujące tematy:

1. Kontrowersje wokół GMO

2. Rolnictwo ekologiczne – przyjazna środowisku produkcja rolnicza

3. Kondycja polskiego pszczelarstwa

4. Świadomość wyboru produktów

Świadomość konsumentów w kwestii żywności jest niestety dość niska. Choć temat GMO jest niemal wszystkim znany ze słyszenia, to jednak niekoniecznie poprawnie rozumiany. Jak do tej pory pojawiają się albo stanowcze głosy „za” albo „przeciw” stosowaniu modyfikowanych roślin. Na forum temat GMO jest więc poruszany nie bez przyczyny. Prelegentem w temacie GMO będzie pan prof. nadzw. dr hab. Tomasz Sakowicz z Uniwersytetu Łódzkiego. Poruszy m.in. temat bezpieczeństwa żywności modyfikowanej oraz kierunków prowadzonych badań i wdrażanych technologii. Ciekawym elementem będzie tez omówienie kreowania wizerunku GMO w mediach. Elementem dodatkowym jest poruszenie tematu pszczelarstwa, prawdopodobnie padnie także pytanie dotyczące powiązania pomiędzy kondycją pszczół a występującymi w pobliżu uprawami modyfikowanymi genetycznie.

Blok dotyczący rolnictwa ekologicznego związany jest przede wszystkim z przyjrzeniem się rynkowi polskiemu – czy jest szansa na jego rozwój, czy istnieje przestrzeń na rozwój tego działu produkcji. Omówiony również zostanie obecny trend zdrowej żywności na rynku europejskim, oraz rola działań marketingowych na sprzedaż, w tym eksport, produktów regionalnych.

Ostatnim poruszonym tematem będzie świadomy wybór produktów spożywczych. Dowiemy się m.in. jak wygląda jakość produktów spożywczych na polskim rynku. Duża część dyskusji zostanie poświęcona programom edukacyjnym konsumentów, w tym również dzieci.

Organizatorzy uzasadniają tematykę Forum następująco:

W związku z dynamicznym rozwojem sektorów innowacyjnych, nowoczesnych technologii, główny nurt dyskusji toczących się podczas salonu branżowego będzie skierowany na rolę konsumentów jako elementu kreującego nowoczesne trendy. Celem salonu jest platforma wymiany doświadczeń, stawiania tez i postulatów w zakresie rozwoju sektora rolno – spożywczego. Problemy, z którymi borykają się obecnie poszczególne branże przetwórstwa rolno – spożywczego przedstawiać będą reprezentatywni ich przedstawiciele naświetlając je z punktu widzenia:

• nauki

• biznesu

• instytucji samorządowych i rządowych

• organizacji, stowarzyszeń.

Jednocześnie, wnioski przedstawiane przez poszczególnych prelegentów, pomogą uczestnikom w identyfikowaniu zagrożeń oraz wprowadzaniu kroków zaradczych, dając im narzędzie do budowania strategii rozwoju poszczególnych firm w warunkach światowego kryzysu.*

Serdecznie zapraszamy na relację z Europejskiego Forum Gospodarczego 2011 już niebawem.

 

Red. Joanna Roga

 

Źródło:

Serdecznie dziękuję p. dr. Ilonie Gałązce-Czarneckiej za udzielenie informacji.

*http://www.forum.lodzkie.pl/export/sites/forum/pl/IV_edycja/Wyd._glowne/salony_branzowe/program_10_11-opis_salonu.pdf

KOMENTARZE
Newsletter